FNV Bouw

Mortel: weerstandskas kan open

De bondsraadleden van FNV Bouw hebben vanmorgen unaniem ingestemd met het voorstel van het bondsbestuur van FNV Bouw om de weerstandskas te openen voor de mortelsector. Het besluit komt na het opschorten van de cao-onderhandelingen in deze sector begin deze maand.

Door het besluit van de bondsraad ontstaat er een nieuwe situatie in de mortelsector. In plaats van onderhandelen aan een cao-tafel, zoekt FNV Bouw nu mortelwerknemers op in de mortelcentrales. Doel is hen te informeren over de nieuwe situatie en hen te betrekken bij het formuleren van een standpunt namens de werknemers in de sector. Dat standpunt zal vervolgens worden voorgelegd aan de werkgevers.

Goed pakket arbeidsvoorwaarden
Sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw: "Het besluit om de weerstandskas te openen is een belangrijke steun in de rug voor alle mortelmedewerkers. De afgelopen tijd heb ik uitvoerig met de werkgevers gesproken over een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden en aanvullende afspraken waar de hele mortelsector baat bij heeft. Met de werkgevers kom ik niet verder, daarom ga ik nu het gesprek aan met mortelmedewerkers. Ik ga hen opzoeken in de centrales."

Grootste knelpunt tussen werkgevers en de bonden is de betaling van overuren. In feite willen de werkgevers overuren berekenen op weekbasis. De bonden houden echter vast aan een berekening van overwerk per dag. Als de werkgevers het krijgen zoals ze willen, gaan werknemers er tussen vijftien en twintig procent in loon op achteruit.

Keihard werken
Hans Crombeen: "De mortel is een prachtige bedrijfstak, die van groot belang is voor de bouwsector in ons land. Ik vind dat de werkgevers hun ogen daarvoor sluiten. Als je inzoomt op deze sector, dan zie je vakmanschap, trots op het werk en mensen die keihard werken. Daar moet je in investeren, niet alleen van profiteren. Als ik de sector zie, dan weet ik dat mortel¬medewerkers een goede cao waard zijn. Dat is het doel waar ik mij op richt, met steun van de weerstandkas." Publicatiedatum: 17-03-2011