Centraal Planbureau

CENTRAAL PLANBUREAU
Persbericht 2011/7
18 maart 2011

Risico's Europese staatsschuldencrisis groot

De moeilijke financiële positie van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje brengt risico's met zich mee voor Nederland. Zeker voor Griekenland bestaat de kans dat het land zijn schulden niet volledig kan afbetalen. De vraag is dan wie de rekening moet betalen. Daarvoor zijn twee mogelijkheden. Ten eerste de schuldeisers van de landen zelf, waaronder Nederlandse banken, pensioenfondsen en levensverzekeraars. Dit zou betekenen dat zij minder geld terugkrijgen. Of, ten tweede, de overige Europese landen nemen de schuld over via het nieuwe opgerichte Europese steunfonds EFSF. Het is onverstandig volledige terugbetaling te blijven eisen als een land niet kan terugbetalen, omdat dat de groeiperspectieven van dat land schaadt. Daardoor wordt het juist moeilijker om aan de verplichtingen te voldoen.

Dat stellen Jasper Lukkezen, Michiel Bijlsma en Coen Teulings in de vandaag verschenen CPB Policy Brief 2011/03 'Nederland en de Europese schuldencrisis'.

Als de Griekse schuld niet afbetaald kan worden, blijft er een onbetaalde vordering op Griekenland over. Europese beleidsmakers schuiven de vraag voor zich uit wie in dat geval de rekening moet betalen van de herstructurering van de schuldenlast en de overheidsfinanciën. Aan dat wachten zijn voor- en nadelen verbonden. Uitstel geeft meer tijd en betere informatie, bijvoorbeeld om bankregulering te verbeteren en de bankensector gezonder te maken. Het is onduidelijke in hoeverre deze voordelen opwegen tegen de nadelen, zoals grotere betrokkenheid van de overheid, het belonen van risicovol gedrag en de belemmering van economische groei van de probleemlanden. Uitstel van de beslissing brengt kosten met zich mee.

De CPB Policy Brief 2011/03 'Nederland en de Europese schuldencrisis' is gratis beschikbaar op de CPB-website.