Gemeente Tilburg

Nummer
2011065BW
Datum
18 maart 2011

College gemeente Tilburg kiest 50 miljoen aan
bezuinigingsvoorstellen

De gemeente Tilburg moet vanaf 2015 structureel 49,7 miljoen bezuinigen. Dit komt bovenop de eerdere structurele bezuiniging van 23 miljoen. Eerst werd nog uitgegaan van een bedrag van 53,3 miljoen, maar dat is bijgesteld op basis van de meest recente cijfers uit het Financieel Economisch Beeld dat volgende week verschijnt. Het college van B&W heeft op dinsdag 15 maart 2011 een raadsvoorstel vastgesteld met daarin concrete bezuinigingsmogelijkheden en voorstellen die nog verder moeten worden uitgewerkt. In dit voorstel zijn ook ideeën meegenomen die eerder door inwoners zijn ingebracht via bijvoorbeeld het stadsdebat.
Wethouder Erik de Ridder (Financiën): "Maatregelen zijn noodzakelijk en zullen voelbaar zijn voor velen in de stad. Geen enkel terrein is ontzien, ook de gemeentelijke organisatie niet. Om tot een meerjarige sluitende begroting te komen moeten er stevige keuzes worden gemaakt."
Thema's
De 49,7 miljoen die de gemeente moet bezuinigen heeft betrekking op de vier thema's van het coalitieakkoord. Het college heeft per thema scherpe keuzes moeten maken en de volgende bezuinigingsbedragen voorgesteld:
Sociale stijging (onderwerpen: Arbeidsmarktbeleid, Integratie, Onderwijs en jeugd, Zorg en Welzijn, Armoedebeleid). Het college van B&W stelt voor om hierop circa 24,5 miljoen te bezuinigen.
Vestigingsklimaat (onderwerpen: Economie, Cultuur, Stedelijke inrichting/stedenbouw, Wonen, Water, natuur en landschap). Het college van B&W stelt voor om hierop circa 2,1 miljoen te bezuinigen.
Leefbaarheid (onderwerpen: Veiligheid, Maatregelen in de openbare ruimte, Milieu, Sport). Het college van B&W stelt voor om hierop circa 8,2 miljoen te bezuinigen. Bestuur (onderwerpen: Bestuur, Belasting en tarieven, dienstverlening, Organisatie en interne dienstverlening). Het college van B&W stelt voor om hierop circa 14,9 miljoen te bezuinigen.
Grondexploitatie en grote projecten
Naast de bezuinigingsopgave is er sprake van flinke financiële risico's op het gebied van de fysieke projecten binnen de grondexploitatie. De economische crisis zorgt voor vraaguitval op de huizenmarkt en dit heeft geleid tot verminderde afzetbaarheid van woningen. Als er geen maatregelen worden getroffen, kan in 2011 het tekort op de grondexploitatie oplopen tot 85 miljoen. De belangrijkste projecten die het tekort mede veroorzaken, zijn: Spoorzone, Noord Oost, Stappegoor, Vossenberg West, Piushaven, Kempenbaan West, Overhoeken (Akker), Mortel, Tradepark 58 noord, Dalem Stadsrand, Loven noord NS, Veemarktkwartier en het Van Gend & Loos terrein.

"Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren," stelt wethouder Berend de Vries (Grondzaken). "Dat kan onder meer door in bepaalde projecten minder sociale woningbouw op te nemen, te kiezen voor een lager inrichtingsniveau van het openbaar gebied en aanpassing van de grondprijzen."
Verder stelt het college voor te stoppen met de T-Dome. De eigen bijdrage vanuit de Reserve voor Grootschalige Investeringswerken (RGI) kan dan naar beneden worden bijgesteld. Deze afdracht kan ten goede komen aan andere projecten, zoals de gebiedsontwikkeling Stappegoor.
Door deze en andere maatregelen toe te passen, wordt het tekort op de grondexploitatie in 2012 verminderd. Desondanks kampt de gemeente dan nog met een tekort van 24 miljoen dat in de komende jaren moet worden opgelost. Proces
Op maandag 22 november 2010 was er een eerste raadsdebat over de bezuinigingen. Mede op basis van deze raadsvergadering, vond op zaterdag 26 februari een stadsdebat plaats en konden inwoners van Tilburg op drie locaties in gesprek met college- en raadsleden. Inwoners konden tot en met 26 februari ook ideeën indienen via www.tilburg.nl/tilburgbezuinigt, social media zoals Twitter en de antwoordbon in de Tilburgse Koerier. Deze ideeën zijn in het raadsvoorstel opgenomen. Daarna zijn de standpunten afgestemd binnen de coalitie met het Coalitieakkoord 2010- 2014 als leidraad.
Op maandag 28 maart vindt een speciale hoorzitting plaats van de raadscommissies Modern Bestuur, Maatschappij, Fysiek en Economie. Burgers en belangenvertegenwoordigers van instellingen en organisaties kunnen op deze inloopdag hun mening geven over de bezuinigingsplannen.
Maandag 11 april is het 2e raadsdebat over de bezuinigingen en wordt het raadsvoorstel besproken in de gemeenteraad. Op maandag 20 juni is het derde raadsdebat. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt op 11 april besproken in de raad.



Gemeente Tilburg