Ingezonden persbericht


Persbericht

Barendrecht, 18 maart 2011

TCR Consultants & Engineers vertrouwt op AutoCAD 3D Plant voor ontwerp procesinstallaties

TCR Consultants & Engineers, een vooraanstaand ingenieursbureau op het gebied van procesinstallaties, heeft AutoCAD 3D Plant gekozen als programmatuur voor zijn ontwerpwerkzaamheden. TCR heeft zijn keuze met name gebaseerd op de goede ervaringen met AutoCAD en op het feit dat Plant 3D het enige ontwerppakket voor procesinstallaties is dat draait op 64-bits processoren.

TCR Consultants & Engineers is een Budels ingenieursbureau met zes vaste medewerkers en een pool van freelancers. Het bureau gebruikt al geruime tijd AutoCAD 3D Plant 2011 voor het ontwerp van de procesinstallaties die het in opdracht van mondiaal bekende multinationals maar ook voor kleinere en middelgrote bedrijven maakt. TCR bevindt zich met name in het voortraject van de ontwerpcyclus. In het algemeen ontvangt het ingenieursbureau een basispakket van eisen van een licentiehouder, dat het uitwerkt tot een verzameling documenten waar een detailbureau vervolgens mee aan de slag kan. Het accent ligt daarbij heel duidelijk op de procestechniek.

Joop Pieters, managing director bij TCR, is zeer tevreden met de mogelijkheden die 3D Plant hem en zijn medewerkers biedt. Niet in de laatste plaats omdat deze software als enige in deze range moeiteloos op de nieuwste 64-bits pc's van het bedrijf draait. TCR gebruikt het pakket met name om zijn interne ontwerpproces te optimaliseren; de gemiddelde klant van TCR blijkt niet zoveel behoefte te hebben aan het intelligente 3D-model dat het Autodesk-pakket biedt. Pieters: 'Onze klanten krijgen meestal, overigens op eigen verzoek, eigenlijk standaard alleen de aanzichten en lay-outs als document, dus tekeningen in 2D. Wel leveren we desgewenst een review-model, dat een kopie is zonder intelligentie en op een standaard desktop-PC kan worden ingezien. In dat model kan onze klant zien wat wij voor hem ontworpen hebben, zodat hij bijvoorbeeld kan zien dat de installatie voldoende toegankelijk en bedienbaar is gemaakt en dat alle vereiste vluchtwegen aanwezig zijn. Maar het 3D-model is vooral voor de rest van de ontwerpketen van belang.'

Het uitgebreide 3D-model gaat naar het detailbureau, dat het voorwerk van TCR voortzet. Het detailbureau haalt alle benodigde intelligentie uit de tekening om de procesinstallatie vervolgens op 'bout- en moer-niveau' uit te werken. Hetgeen voor het gemiddelde detailbureau in feite kinderspel is, aangezien AutoCAD 3D Plant gebouwd is op het vertrouwde AutoCAD-platform en de geïntegreerde AutoCAD P&ID-functionaliteit gebruikers in stelt staat leidingen en instrumentatieschema's te creëren en te bewerken en onderliggende gegevens te integreren in het 3D-model.

Voordelen Plant 3D
AutoCAD 3D Plant wordt door velen beschouwd als een onmisbare tool bij met name de grotere procesinstallatieprojecten. In dit pakket wordt de onderliggende data uitgewisseld tussen het 3D-model, de P&ID's en de isometrische- en orthografische tekeningen, hetgeen de gebruikers van het model ervan verzekert dat de data in het project altijd accuraat, consistent en up-to-date is. In 3D Plant zijn materiaallijsten en rapporten eenvoudig te genereren en te delen. Het pakket maakt gebruik van het DWG-formaat, waardoor het 3D-model ook door andere disciplines met AutoCAD-gebaseerde software te openen is. De software biedt de mogelijkheid gegevens te exporteren en deze te integreren in stressanalyse- of spool generation-software. Met Autodesk Navisworks is het model bovendien gemakkelijk te visualiseren en kunnen clashes in een vroeg stadium voorkomen worden. Ook behoort de integratie met Autodesk Inventor tot de mogelijkheden, waardoor ook het ontwerp van de meest complexe werktuigbouwkundige installaties in goede banen te leiden is.

----------------------------



Ingezonden persbericht