Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen UR, nr 013, 16 maart 2011

5000e promovendus aan Wageningen University

Vrijdag 18 maart promoveert Alireza Seifi als vijfduizendste promovendus aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. De plechtigheid krijgt een extra feestelijk tintje. Rector Magnificus van Wageningen University prof.dr. Martin Kropff zal de promotieplechtigheid voorzitten. Promovendus Alireza Seifi, afkomstig uit Iran, verdedigt zijn proefschrift over het typeren van genen in tomaten die zorgdragen voor resistentie tegen meeldauw.

Promoties aan Wageningen University zijn mogelijk vanaf 1918 toen bij wet de toen gestichte Landbouwhogeschool als instelling van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek werd erkend. In 1920 vonden de eerste twee promoties plaats. Dit aantal zou geleidelijk stijgen. De honderdste promotie vond plaats in 1937, de duizendste in 1984, waarna de exponentiële groeicurve in 1998 de 2500 passeerde. Het aantal promoties bedraagt in het laatste decennium ruim 200 per jaar en dit aantal zal komende jaren verder doorstijgen (zie grafiek). De eerste buitenlandse promovendus was een Zuid-Afrikaan, die zijn proefschrift in 1937 in het Afrikaans schreef. De eerste vrouwelijke promotiekandidate was Sibergina Wagenaar in 1954. Tegenwoordig is de man/vrouw verhouding 50:50. Het afgelopen decennium is het aandeel buitenlandse promovendi gestegen tot circa de helft van het aantal promovendi. Het dunste Wageningse proefschrift was elf pagina's, het dikste elfhonderd. Aanvankelijk was Nederlands de taal in proefschriften. Nu is nog slechts één procent van de Wageningse proefschriften in het Nederlands. Op dit moment telt Wageningen University circa 1500 promovendi.

De vijfduizendste promovendus van Wageningen University is Alireza Seifi. Hij verdedigt zijn proefschrift met de titel 'Characterization of tomato genes for resistance to Oidium neolycopersici' op vrijdag 18 maart 2011 om 16.00 uur in de Aula van Wageningen University. Zijn promotor is prof.dr. Richard Visser, de co-promotor dr. Yuling Bai. Alireza Seifi deed tijdens zijn promotieonderzoek aan het Laboratorium voor Plantenveredeling onderzoek naar overerfbare eigenschappen (genen) in de tomatenplant die het gewas gebruikt om zich tegen de schimmel meeldauw te verweren. Kennis van die genen kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen en zo een bijdrage leveren aan de gezondheid van tuinders, consumenten en het milieu.

Promotie
Een promotie is het behalen van de hoogste opleidingsgraad en kan alleen aan een universiteit plaatsvinden. De persoon die de opleiding volgt heet een promovendus (meervoud promovendi), een vrouw die promoveert is een promovenda (meervoud promovendae). Zij mogen na de promotie de titel dr. (doctor) dragen. In internationaal verband spreekt men van PhD (Doctor of Philosophy).

Een promovendus verricht gedurende de opleiding van doorgaans vier jaar een origineel wetenschappelijk onderzoek op de grens van ons weten. Dat gebeurt onder de supervisie van de promotor, een hoogleraar (professor) en met dagelijkse begeleiding door de co-promotor. Tijdens het promotieonderzoek leert de jonge onderzoeker het vakgebied kennen, wetenschappelijke vragen te stellen, methoden te bedenken en te ontwikkelen om die vragen beantwoorden. De bevindingen en resultaten worden samen met conclusies opgeschreven in een proefschrift of dissertatie (Engels: PhD thesis). Dit proefschrift, in doorsnee tussen 150 en 200 pagina's, wordt in het openbaar verdedigd tegenover een promotiecommissie tijdens een academische plechtigheid die met veel ceremonieel plaatsvindt. Aan Wageningen University en haar voorgangers heeft deze plechtigheid vrijdag vijfduizend maal plaatsgehad.



Wageningen Universiteit en Researchcentrum