D66

vrijdag 18 maart 2011

Grote tegenslag voor scheiding kerk en staat

Europarlementslid Sophie in 't Veld is teleurgesteld dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de eerdere veroordeling van de verplichte aanwezigheid van kruisbeelden in Italiaanse openbare scholen heeft herroepen.

Als voorzitter van het Europees Parlement Platform voor Secularisme in de Politiek ziet In 't Veld de uitspraak als een grote tegenslag in de strijd voor de scheiding van kerk en staat.

Vrijheid van religie niet gewaarborgd in Europa

In ´t Veld: ´De beslissing om de eerdere veroordeling in te trekken, is een enorme klap voor het fundamentele recht op vrijheid van religie. Er is geen sprake van echte vrijheid van religie in Europa als een land het ene geloof boven het andere stelt.´

Geen kruisbeeld in de klas

De verplichte aanwezigheid van kruisbeelden in openbare scholen in Italië is gebaseerd op een wet afkomstig uit het fascistische regime van Mussolini uit de jaren 1920. De zaak is door het Italiaans-Finse echtpaar Lautsi aan het rollen gebracht, die hun kinderen naar een openbare school wilden laten gaan die vrij was van religieuze symbolen. Na een lange weg door het Italiaanse rechterlijke systeem, besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2009 unaniem dat kruisbeelden in Italiaanse openbare scholen in strijd zijn met het recht op vrijheid van religie. Deze uitspraak is vandaag door de Grote Kamer van het Hof in Straatsburg herroepen.

Extra bijeenkomst EPPSP

Als voorzitter van het Europees Parlement Platform voor Secularisme in de Politiek (EPPSP) organiseert Sophie in 't Veld op 30 maart een speciale bijeenkomst over de uitspraak in de Lautsi-zaak. Klik hier voor meer informatie over de EPPSP en over deze bijeenkomst.