MKB-Nederland

Lokale lasten mogen niet harder stijgen dan inflatie

18 maart 2011
Lokale lasten mogen niet harder stijgen dan inflatie

Lokale belastingen mogen niet meer stijgen dan de inflatie, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan minister Donner (Binnenlandse Zaken). In de brief staan belangrijke punten voor het bedrijfsleven die de minister mee zou moeten nemen in zijn overleg met lokale overheden. Zo pleiten de ondernemersorganisaties voor een allesomvattend jaarlijks overzicht dat de ontwikkeling van lokale, ondernemersgerelateerde belastingen in kaart brengt.

Uit antwoorden op Kamervragen komt naar voren dat het kabinet in overleg met lokale overheden zich inzet voor gematigde lokale lastenontwikkeling. MKB-Nederland en VNO-NCW interpreteren dat `gematigd' inhoudt dat de lasten niet meer dan het inflatiepercentage zullen stijgen. Rutte beloofde de ondernemersorganisaties nog op het jaarcongres van MKB-Nederland afgelopen najaar dat het bedrijfsleven niet via hogere lokale lasten de rekening van de bezuinigingen van het kabinet gepresenteerd zou krijgen. In de brief herinneren MKB-Nederland en VNO-NCW minister Donner aan deze uitspraak van de premier.

Een voor iedereen toegankelijke databank met gegevens over de ontwikkelingen van lokale belastingen zou volgens MKB-Nederland en VNO-NCW snel een gewenst inzicht geven in de lastenontwikkeling en verschil van mening over de feiten voorkomen. De ondernemersorganisatie willen hier graag afspraken over maken. Zo moet bijvoorbeeld de landelijke opbrengst van de onroerendezaakbelasting (OZB) en de OZB-opbrengst in iedere gemeente worden gesplitst in het deel dat wordt geheven van woningen en van niet-woningen. Ook moeten er landelijke en lokale cijfers beschikbaar komen over de ontwikkeling van alle andere ondernemingsrelevante belastingen en rechten, zoals precariobelasting, toeristenbelasting, baatbelasting, reclamebelasting en bouwleges.
*