CNV Vakmensen


CNV Vakmensen heeft nog geen oordeel over pensioenakkoord

18 maart 2011
CNV Vakmensen heeft nog geen oordeel over het pensioenakkoord. De oorzaak daarvan is, volgens voorzitter Jaap Jongejan, heel eenvoudig: "Er is nog geen akkoord."

Volgens Jongejan informeert en raadpleegt de bond per omgaande zijn leden en bondsraadsleden zodra er wel een onderhandelingsresultaat ligt. "Maar `Den Haag' en sociale partners zijn nog volop in overleg over hoe het nou verder moet met de Nederlandse pensioenen. Wat ons betreft is het belang van werknemers onaantastbaar. Het akkoord dat nog moet komen zal mede zijn gebaseerd op onze uitgangspunten."

De besluitvorming rondom een hervorming van het pensioenstelsel is zeer complex. Zaken als toegenomen levensverwachting, stijgende of dalende beurskoersen - en de afhankelijkheid daarvan voor de pensioentegoeden - en de hoogte van de pensioenuitkering, ze spelen allemaal een rol.

Jongejan: "Zelfs regelgeving op nationaal en Europees niveau heeft invloed op de uitkomst. En die uitkomst, dat ei, moeten minister(erie), werkgevers en werknemers eerst nog wel leggen. En daarmee zullen we dan ook naar onze leden gaan. Die willen we uitleggen wat we hebben besproken, waarom we bepaalde beslissingen hebben genomen. En uiteraard vragen we ook om instemming met ons handelen."

Vertrouwen
De huidige pensioensituatie is niet rooskleurig. Economische ontwikkelingen en veranderingen in de bevolkingsopbouw hebben duidelijk gemaakt dat pensioenen geen rotsvast fenomeen zijn.

"Een vast pensioen heeft in feite nooit bestaan, al dacht menigeen dat wel. Beleggingsopbrengsten, kasreserves, inflatie, uitblijvende indexaties, herstelprogramma's en zelfs afstempelen zijn ineens onderwerp van gesprek geworden. Reden te meer om nu heel hard te werken aan een bestendig pensioen. Dat ook op langere termijn jonge en oudere pensioengerechtigden reële financiële kansen biedt. CNV Vakmensen zet zich onveranderd in voor een pensioenstelsel dat vertrouwen wekt", stelt voorzitter Jaap Jongejan.

Solidariteit
"Wat CNV Vakmensen betreft blijven collectiviteit en solidariteit kernbegrippen in het Nederlands pensioenstelsel", zo sluit hij af. `Maar ook zeggenschap door de sociale partners. Het is immers het geld van werkgevers en werknemers waarover we het hier hebben."

Zodra er een onderhandelingsresultaat is maakt de bond dit kenbaar via de website. Op korte termijn daarvan maakt de bond ook duidelijk waar en wanneer zij daarover met de leden in gesprek wil gaan.


---

Onderwerpenpensioen
nieuwslijst