Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

Symposium The Populist Front.
On the Role of Myth, Storytelling and Imaginary in Populist Movements

Vrijdag 18 maart 2011, 10.00 - 18.00 uur, in De Balie

Rechtspopulistische stromingen bestormen het politieke toneel in Europa en de Verenigde Staten. De verbeelding wordt ingezet voor het op scherp stellen van identiteiten, het oproepen van een imaginair verleden, en het cultiveren van mythen. Dit symposium is naar aanleiding van de publicatie van Open 20, getiteld De populistische verbeelding. Het reflecteert op de opkomst van het populisme en onderzoekt hoe het gebruik van mythen, verhalen en beeldvorming hierin een rol speelt.

'De verbeelding aan de macht!', luidt een beroemde slogan van de mei '68 revolte. Het beroep op de verbeelding betekende in die tijd bovenal een vorm van bevrijding: de mogelijkheid van een radicaal andere maatschappij, het afschudden van bestaande, starre rolpatronen. Degenen die vandaag de dag de verbeelding aanwenden - Berlusconi, de Tea Party-beweging, Wilders en vele anderen - hebben daar andere bedoelingen mee. Dit symposium brengt een bonte groep van theoretici en kunstenaars bij elkaar om de populistische verbeelding te onderwerpen aan een analyse.

Met bijdragen van Rudi Laermans en Koen Abts, Oliver Marchart, Sara R. Farris, John Kraniauskas, Sven Lütticken, Aukje van Rooden, Chto Delat, Steve Lambert, Jorinde Seijdel, Luisa Lorenza Corna en Merijn Oudenampsen.

Voertaal: Engels

The Populist Front is een coproductie van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, de Balie en de Jan van Eyck Academie.

Toegang: 15 Euro (incl. lunch en drankjes in de pauze) / studenten: 10 Euro

Onderstaande informatie is