Ingezonden persbericht


Persbericht
Werkplein Eemsdelta schenkt drie appelbomen aan buurten

Inmiddels is het traditie dat medewerkers van Werkplein Eemsdelta, samen met deelnemers van het activeringsproject De Inzet, op de nationale vrijwilligersdag 'Nl doet' de handen uit de mouwen steken. Dit jaar trekken zij de wijken in. Op vrijdag 18 maart doen ze vrijwilligerswerk in zowel de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Als aandenken aan de dag en om de onderlinge saamhorigheid van de burgers te stimuleren, schenkt Werkplein Eemsdelta elke gemeente een appelboom.

Op 18 maart wappert de vlag van Werkplein Eemsdelta in de buurt van Schuitenzand, Opwierde en Badweg. Daar gaan de medewerkers en vrijwilligers zwerfvuil verzamelen. Op deze manier willen zij de bewoners helpen met de voorjaarsschoonmaak van hun buurt. Werkplein Eemsdelta hoopt dat bewoners zelf deze actie komen steunen, zodat zij er samen een mooie nationale vrijwilligersdag van kunnen maken. Een prettige leefomgeving is schoon en veilig. Het is een leefomgeving waar bewoners trots op kunnen zijn en zich verantwoordelijk voor voelen.

Buurten om te smullen
Werkplein Eemsdelta pleit met deze actie ook voor "de eetbare buurt". Door als gemeente of bedrijven meer openbaar groen beschikbaar te stellen voor volkstuinen en bijvoorbeeld het aanplanten van notenbomen en fruitbomen, komen er ontmoetingsplekken en kunnen bewoners door eigen inzet beschikken over gezond en goedkoop voedsel. De Werkpleinboom in Appingedam wordt geplant in een voor ieder toegankelijke boomgaard bij het kerkje Opwierde. In Delfzijl staat de boom solitair in het plantsoen tussen de flats van Schuitenzand. In Loppersum is gekozen voor een locatie bij de BSO Kids2Be aan de Badweg. De nieuw geplante bomen leveren straks een lekkere handappel, dus dat wordt plukken en smullen voor de buurtbewoners!

Iedereen doet mee
Het motto van Werkplein Eemsdelta is "iedereen doet mee". Ook wanneer betaald werk niet meer of nog niet tot de mogelijkheden behoort, wordt van klanten verwacht dat zij hun kwaliteiten inzetten voor maatschappelijke activiteiten. De achterliggende gedachten is dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor onze samenleving en dat een ieder naar vermogen daaraan bijdraagt. Via het project De Inzet hebben al heel wat klanten van Werkplein Eemsdelta een vrijwilligerswerkplek gevonden. Zij verrichten werkzaamheden in onder meer verzorgingstehuizen, buurthuizen en scholen of houden zich binnen De Inzet bezig met het verwerken van zwerffruit tot jams en sappen.