Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Thuiskomen op zondag met bloemkolen en aardbeienyoghurt

Persbericht

Utrecht, 18 maart 2011

D66 is zeer tevreden over het plan van het college van B en W voor zondagopenstelling van levensmiddelenwinkels. Het is een creatieve, probleemoplossende en doortastende aanpak om invulling te geven aan het collegeakkoord.

Het voorstel doet precies wat het moet doen, namelijk de overlastgevende drukte oplossen rond het zeer beperkte aantal supermarkten dat nu open mag, zonder er een koopzondag van te maken. D66 is voorstander van koopzondagen maar wil de uitslag van het referendum respecteren, dit voorstel tast die uitslag niet aan.

Daarnaast vindt D66 het plan ook eerlijk. In de huidige situatie kunnen enkele supermarkten op zondag de omzet verkopen, die de kleinere winkel anders op zaterdag of maandag verkocht had. In de nieuwe opzet is er sprake van een eerlijker vertrekpunt. Het leidt daarbij tot meer werkgelegenheid en meer bestedingen.

De vrees voor een koopzondagsfeer in de binnenstad is onterecht. Drie op de vijfentwintig winkels in de binnenstad zou maximaal open kunnen op grond van hun inschrijving als levensmiddelenwinkel bij de kamer van koophandel. D66-raadslid Arjan Kleuver:"Je gaat niet funshoppen in een binnenstad waarin 85% van de winkels dicht is en thuiskomen met twee bloemkolen en een pak aardbeienyoghurt."

Noot voor redactie: