Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 maart 2011

Paul Bogaert wint Wintertuin-Ivens CINEPOEM Award

Op het filmfestival Go Short werden op 17 maart, tijdens de avond van de Cinepoem, elf genomineerde Europese gedichtverfilmingen vertoond.

In eerste instantie leek het moeilijk kiezen tussen alle hoogwaardige inzendingen, maar het juryberaad wees al snel met volle overtuiging een winnaar aan: de Wintertuin-Ivens Cinepoem Award 2011 t.w.v. ¤ 2500,- werd gewonnen door de Vlaamse dichter/filmmaker Paul Bogaert met zijn filmgedicht Injections.

Juryrapport

"Kijken naar Cinepoems is, zo merkte de jury, tegelijk denken over wat Cinepoems eigenlijk zijn. Elke maker in de selectie van vanavond bracht zijn eigen ideeën over film, poëzie, en de relatie daartussen, mee. En wanneer je de bijdragen na elkaar bekijkt valt op dat ze als het ware zelf die discussie met elkaar aangaan. Soms, zo merkten wij, overheerst het beeld ten koste van de tekst. Soms is het andersom en lijkt de film vooral een illustratie van de tekst te zijn.

De jury was vooral gefascineerd door die Cinepoems waarin taal en beeld een evenwaardige rol spelen, en een interactie met elkaar aangaan. In de beste gevallen ontstaat dan een nieuw, autonoom genre.

De film in deze competitie die dat naar ons gevoel het beste laat zien en ons steeds uitdaagde opnieuw te kijken en er nieuwe dingen in te zien is Injectons van Paul Bogaert; daarom kennen we aan hem de Wintertuin-Ivens Cinepoem Award 2011 toe.

Bogaert zet onder de idyllische beelden van een vijftiger jaren voorlichtingsfilm een levendig namaakcommentaar. Hij speelt met het genre en voegt een dreigend, onrustbarend unsettling randje toe. Wat is hier precies aan de hand? Is het wel in orde? Bogaert legt het niet uit, maar daagt de kijker uit zelf betekenis te construeren. Elke keer kijken maakt de film spannender."

De jury bestond uit Joke Ballintijn, Tonnus Oosterhof en Amos Mulder.

De cinepoemcompetitie is een samenwerking tussen Literair Productiehuis Wintertuin, de Europese Stichting Joris Ivens en Go Short - International Film Festival Nijmegen. Ze vond plaats op donderdag 17 maart 2011 in Villa Lux, Nijmegen.

De winnende film is hier te zien:

http://vimeo.com/15423143




Ingezonden persbericht