Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 18 maart 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst Media Servicecontract met het persagentschap Belga en de daaraan gekoppelde gunningsbeslissing. In uitvoering van de overeenkomst legt ze 400.000 euro vast voor het werkingsjaar 2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en Servië over de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de uitgewerkte ICT-sourcingstrategie van het Agentschap Landbouw en Visserij werd een Europese procedure van algemene offerteaanvraag opgestart voor het inhuren van externe informatici voor het beheren van de informatica-omgeving. Nu hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de gunningen voor de opdracht en geeft ze het Agentschap toestemming om de noodzakelijke bestellingen te plaatsen binnen de beschikbare kredieten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de herziening goed van het protocol tussen het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering over de jaarlijkse rapportering over de samenstelling van de kabinetten. Het oude protocol wordt aangevuld met de verplichting om het personeel dat kosteloos door bedrijven of private rechtspersonen ter beschikking wordt gesteld van een kabinet, ook op te nemen in de jaarlijkse rapportering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Onder andere door de Europese eisen rond het landbouwbeleid en de wijzigende regelgeving is ICT bedrijfskritisch voor het Agentschap voor Landbouw en Visserij. De definiëring van de te volgen ICT-sourcingstrategie is daarom bepalend voor het aanwenden van de werkingsmiddelen van het Agentschap. De ICT-sourcingstrategie is gebaseerd op een mengvorm: werken met eigen statutairen voor de ICT-basisfuncties, aangevuld met externe ICT-experts. In het kader van deze strategie heeft het Agentschap voor Landbouw en Visserij nu een Europese procedure van algemene offerteaanvraag opgestart voor het inhuren van externe informatici voor het ontwikkelen van gebruikersspecifieke toepassingen. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de gunningen hiervoor en geeft het Agentschap de toestemming om binnen deze goedgekeurde gunningen de noodzakelijke bestellingen te plaatsen, binnen de beschikbare kredieten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) in Genève, als tegemoetkoming in de implementatie van het programma 'Antwerp International Training Center on Corporate Opportunities (ITCCO)' voor de periode 2011-2013. Het ITCCO wordt een VN-excellentiecentrum waar opleiding en onderwijs in Corporate Social Responsibility voor de juwelen-, diamant- en edelsteenindustrie wordt verzorgd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

Het Europees handvest over lokale autonomie zorgde voor Europese normen voor de omschrijving en de bescherming van de rechten van de lokale besturen. Het aanvullend protocol wil het recht van elke burger om deel te nemen aan aangelegenheden van lokale besturen, inschrijven in het toepassingsgebied van het Europees handvest. Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het aanvullend protocol en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het vastleggen van de pakketten van digitale frequenties voor de vergunningen van radio- of televisieomroepnetwerken. Door de wijziging wordt de bepaling geschrapt dat DVB-H technologie moet gebruikt worden voor minstens één pakket. In de praktijk blijkt namelijk geen enkele distributeur interesse te tonen in het aanbieden van omroepdiensten via deze technologie. Door het schrappen van de bepaling kan de ongebruikte frequentieruimte flexibeler gebruikt worden, aangepast aan de technologische evoluties van de markt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 245.000 euro subsidie toe aan vzw Track als tegemoetkoming in de organisatiekosten van de tentoonstelling TRACK die in Gent loopt van mei tot september 2012. TRACK vormt het sluitstuk van een trilogie met eerdere tentoonstellingen 'Chambres d'Amis' (1986) en 'Over The Edges' (2000).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

Gilbert Kolacny, administrateur-generaal van het agentschap Ruimte en Erfgoed bereikt op 12 mei 2011 de leeftijd van 65 jaar. Er wordt hem met ingang van 1 juni 2011 ambtshalve eervol ontslag verleend.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De overheid wil de kwaliteit van de zorg voor iedere patiënt en de veiligheid van iedere patiënt optimaal waarborgen, of deze zich richt tot een erkend ziekenhuis of niet. Daarom wil ze een meldingsplicht invoeren voor diegenen die risicovolle medische praktijken stellen buiten de setting van een erkend, gecontroleerd ziekenhuis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om welnessklinieken of oogheelkundige klinieken buiten erkende ziekenhuizen. Op basis van deze informatie kan worden nagegaan of er voor bepaalde ingrepen veiligheids- en kwaliteitsvereisten nodig zijn. De Vlaamse Regering keurt hiervoor principieel het voorontwerp van decreet goed over de verplichte melding van risicovolle praktijken. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het decreet over het preventieve gezondheidsbeleid en aan de wijziging van het besluit dat de operationele doelstelling vaststelt van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) wat betreft het bepalen van de profylactische maatregelen. Omdat het vaccinatiebeleid snel evolueert, wordt voorgesteld om het bepalen van het vaccinatieschema in Vlaanderen te delegeren aan de bevoegde Vlaamse minister. Daarnaast wordt een draaiboek infectieziekten geïntroduceerd ter vervanging van de lijst met verschillende besmettelijke ziekten en de specifieke maatregelen die daartegen moeten worden genomen. De meest actuele versie van het draaiboek is dan raadpleegbaar op de website van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de SERV en van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het oprichtingsdecreet van Kind en Gezin wijzigt. De wijziging beoogt een decretale basis te geven aan de erkenning en subsidiëring van vertrouwenscentra kindermishandeling in Vlaanderen, aan het bepalen van hun opdrachten en aan de mogelijkheid om gegevens te verzamelen zonder dat dit steeds moet worden meegedeeld aan de betrokken minderjarige of zijn ouders. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de alternatieve investeringssubsidies regelt die verstrekt zijn door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden aangelegenheden. Het besluit geeft uitvoering aan het gewijzigde VIPA-decreet. In het VIPA-decreet wordt aan het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden de mogelijkheid gegeven tot toekenning van investeringssubsidies en -waarborgen in de sectoren van de persoonsgebonden aangelegenheden. De wijziging maakt een aantal vormen van alternatieve financiering mogelijk.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister een gunningsprocedure te voeren overeenkomstig de Europese richtlijnen ter zake voor de onderhoudsbaggerwerken in de Noordzee, de maritieme toegang en de havens van Oostende en Zeebrugge. Ze machtigt de minster het bestek en de selectie van de kandidaten goed te keuren.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Europese richtlijn over energieprestaties van gebouwen is omgezet in Vlaamse regelgeving via het Energieprestatiedecreet en het uitvoeringsbesluit met de EPB-eisen. Het decreet bepaalt dat de Vlaamse Regering om de twee jaar de berekeningsmethode van de energieprestaties van gebouwen, de procedures, de EPB-eisen en de administratieve lasten van de regelgeving evalueert en indien nodig aanpast. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de SERV en van de MiNa-raad, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet en aan de wijziging aan het besluit met de algemene bepalingen over het energiebeleid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet en het wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State .

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar besluit tot verdeling van de trekkingsrechten 2011 uit het Vlaams Stedenfonds.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de vier ontwerpen van samenwerkingsovereenkomst 2010-2012 met de respectieve organisaties Vlaams Theaterinstituut vzw, Muziekcentrum Vlaanderen vzw, Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst vzw en het Vlaams Architectuurinstituut vzw. Ze machtigt tevens de bevoegde minister voor cultuur de samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt principieel de beheersovereenkomst 2011-2015 goed met het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi). Ze wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over het opvangverlof voor de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medische-sociale centra met het oog op adoptie en pleegvoogdij. Personeelsleden die het verplicht voorbereidingsprogramma volgen in het kader van een adoptie krijgen daarvoor de nodige dienstvrijstelling. Het besluit geeft uitvoering aan een maatregel uit cao IX. Het wijzigingsbesluit wordt nu geagendeerd voor onderhandelingen in de bevoegde comités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de toekenning van dienstvrijstellingen aan personeelsleden die deelnemen aan vergaderingen van lokale inspraakorganen in het onderwijs, en de aanpassing van het minimum- en maximumaantal uren voor een ambt met volledige prestaties in het gewoon secundair onderwijs. Dit besluit geeft uitvoering aan een maatregel uit cao IX. Het besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen in de bevoegde comités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering erkent volgende opleidingen: masteropleiding 'master in de rechten' van de transnationale Universiteit Limburg, gezamenlijk georganiseerd met de Katholieke Universiteit Leuven; de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in de pedagogie van het jonge kind' als nieuwe opleiding van de Karel De Grote-Hogeschool - Katholieke Hogeschool Antwerpen; de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in de pedagogie van het jonge kind' als nieuwe opleiding van de Arteveldehogeschool; de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in het industrieel productontwerpen' als nieuwe opleiding van de Hogeschool West-Vlaanderen; de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in het retailmanagement' als nieuwe opleiding van de Hogeschool Gent en de masteropleiding 'master in de ergotherapeutische wetenschap' als nieuwe gezamenlijke opleiding van de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, de Hogeschool Gent, de HUB-EHSAL, de Katholieke Hogeschool Kempen, de Arteveldehogeschool, de Hogeschool West-Vlaanderen en de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het decreet Basisonderwijs en het Themadecreet voorzien in een afwijkingsprocedure voor schoolbesturen die van oordeel zijn dat de door de overheid vastgelegde eindtermen en ontwikkelingsdoelen onvoldoende ruimte laten voor de realisatie van hun eigen pedagogische en onderwijskundige opvattingen of ermee onverzoenbaar zijn. In dat geval moeten zij alternatieve gelijkwaardige eindtermen en ontwikkelingsdoelen ter goedkeuring formuleren. In dit kader keurt de Vlaamse Regerng nu principieel een besluit goed dat de eindtermen en ontwikkelingsdoelen van de Steinerscholen goedkeurt. Ze hecht meteen ook haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat deze afwijkingsaanvraag bekrachtigt en dient het in bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering benoemt Bertel De Groote en Jean Goossens als werkende bijzitters en Piet Versweyvelt als plaatsvervangende bijzitter in de Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen bevoegd voor het hoger onderwijs.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Om het Vlaamse Gewest toe te laten zijn bevoegdheden vanaf de overname van de inning van de verkeersbelastingen per 1 januari 2011 volledig uit te oefenen, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed tot vaststelling van de schalen van de administratieve boetes.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent een voorschot toe op de subsidie van de loonkosten van de vier kwartalen van 2011 aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van het werkgelegenheids- en investeringsplan (WIP) is in 2010 een versoepeling geïntroduceerd zodat na een individuele beroepsopleiding (IBO) een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van één jaar kan volgen, mits motivering door de werkgever. In de regel volgt na een IBO een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Deze uitzondering is pas ingevoerd in augustus 2010, zodat er slechts vier maand ervaring mee is opgedaan, te kort om te oordelen over de meerwaarde ervan. Na advies van de Raad van State verlengt de Vlaamse Regering de maatregel daarom definitief tot eind 2011.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Op 1 maart 2009 werd het Herplaatsingsfonds van het Vlaams Subsidieagentschap Werk en Sociale Economie overgeheveld naar de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Ondertussen werd het Herplaatsingsfonds omgedoopt tot Sociaal Interventiefonds en financiert het onder bepaalde voorwaarden de outplacementbegeleiding van bepaalde groepen werknemers. De werking van het fonds werd geëvalueerd en de Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, nu definitief het uitvoeringsbesluit bij het Oprichtingsdecreet van de VDAB. De wijzigingen met betrekking tot het Sociaal Interventiefonds hebben betrekking op een vereenvoudiging van de procedures, een betere afstemming op gewijzigde regelgeving en het aanbrengen van een aantal verduidelijkingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen in Ekeren' te verlengen met zestig dagen.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1299749574489

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.