Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 18 maart 2011

Amersfoort stelt nieuwe Woonvisie op

Meer ruimte om de functies wonen en werken te mengen, een betere doorstroming op de woningmarkt door de bouw van woningen in combinatie met deregulering en passende huisvesting voor bijzondere doelgroepen: dat zijn in de het oog springende ambities in de nieuwe Woonvisie Amersfoort 2011 - 2020. Om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken, zijn kwaliteit en duurzaam bouwen van groot belang.

De Woonvisie, die aan de raad is aangeboden, richt zich op een verdere ontwikkeling van Amersfoort tot een duurzame, vitale stad met een centrumfunctie voor de regio. Aantrekkelijk om te wonen en te werken.

Vraag naar woningen blijft groot
De vraag naar wonen in Amersfoort is en blijft groot. Voldoende nieuwbouw is belangrijk om de doorstroming op gang te houden. Daarnaast wil de gemeente met minder regels woningbouwcorporaties de ruimte geven om de wachtlijsten voor actief woningzoekenden te verkorten: ook dat bevordert de doorstroming.

Om ervoor te zorgen dat er voor iedereen en voor elke portemonnee woningen beschikbaar zijn, is de woningbouwopgave gericht op het uitbreiden van woningen in de binnenstad, het versterken van de naoorlogse wijken, het verder uitbouwen van het groenstedelijk wonen in Vathorst en het leveren van maatwerk in bestaande wijken. Samen met ontwikkelaars en corporaties wil de gemeente bereiken dat de gemeentelijke woningvoorraad aansluit bij de woonwensen en -behoeften van de consumenten. De gemeente stelt hierbij de randvoorwaarden op en de ontwikkelaars en corporaties vullen deze ruimte verder in.

Sociale woningbouw
De nieuwe woonvisie richt zich verder op een passend aanbod voor mensen die zijn aangewezen op het segment sociale huur- en koopwoningen. Door een systeem van aanbiedingsafspraken kunnen de woningbouwcorporaties de wachtlijsten voor actief woningzoekenden verkorten. Verder krijgen corporaties en zorgaanbieders de ruimte om bij het aanbieden van woonruimte zo veel mogelijk maatwerk te leveren aan woningzoekenden.

Woon- en werkgebieden combineren
De woningmarkt moet flexibeler worden als het gaat om de combinatie van wonen en werken: wonen op een bedrijventerrein en werken in een woonwijk. Het Eemplein, Oliemolenkwartier, Kop van Isselt en de Wagenwerkplaats zijn al in beeld als gecombineerde werk- en woongebieden maar ook andere werklocaties komen in aanmerking. Het komt tegemoet aan de behoefte aan woningen en vergroot de leefbaarheid van deze gebieden. Steeds meer inwoners werken in woonwijken. In bijvoorbeeld winkels of scholen, maar bijvoorbeeld ook als ZZP-er aan of vanuit huis. De woonvisie biedt kansen om werken in woonwijken te versterken, "Wij kiezen er bewust voor de maatschappelijke tendens waarbij wonen en werken steeds meer met elkaar vervlochten raken, te faciliteren door ruimte te geven voor functiemenging. Dat past in onze visie heel goed bij de stedelijke dynamiek van Amersfoort", aldus wethouder Boeve.

Rol gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt naar verwachting op 29 maart de uitgangspunten van de Woonvisie. Nadat de raad akkoord is, ligt de Woonvisie zes weken ter inzage en kunnen geïnteresseerde reageren op de inhoud van de visie. De Woonvisie Amersfoort 2011 - 2020 vormt één van de bouwstenen van de Amersfoortse Structuurvisie, die nog in ontwikkeling is.

Noot voor de redactie,