Gemeente Utrecht

Scanauto in gebruik voor handhaving milieuzones

De gemeente Utrecht zet voortaan de scanauto in voor het handhaven van de milieuzones. Met nummerplaatherkenning controleert de gemeente of een vrachtwagen in de milieuzone mag komen. Bij een overtreding volgt een boete van 180 euro. De gemeente gebruikte de scanauto al om parkeervergunningen te controleren.

De milieuzone is sinds 2007 ingesteld in Utrecht om de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid in de stad te verbeteren. De zone beslaat grofweg de Utrechtse binnenstad. In dit gebied mogen te vervuilende vrachtwagens niet meer komen. Alleen minder vervuilende vrachtauto's en vrachtauto's met een ontheffing mogen het gebied inrijden. De eigenaren van vrachtauto's die niet aan de regels voldoen ontvangen via het Centraal Justitieel Incassobureau een verkeersboete. De gemeente heeft de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in voorlichting aan vrachtwageneigenaars en dat heeft geresulteerd in een naleefpercentage van 85%. Met het gebruik van de scanauto wil de gemeente het nalevingspercentage verder verhogen.

Parkeervergunningen
Met de scanauto worden ook sinds januari 2011 kentekens van geparkeerde auto's gescand en vergeleken met de registratie van digitale parkeervergunningen voor bewoners. Parkeercontroleurs op elektrische scooters krijgen de kentekens van de auto's zonder een geldige parkeervergunning door op hun handcomputer. Dan volgt een boete, tenzij in de auto een parkeerticket ligt.

Privacy
De gemeente Utrecht verwijdert de gescande kentekengegevens na maximaal 48 uur. De gegevens van parkeer- of milieuzoneovertreders bewaart de gemeente wel om boetes te kunnen innen. Nadat boetes zijn voldaan verwijdert de gemeente ook deze gegevens.