Provincie Groningen

Nieuwe brug Aduard en Dorkwerd

Over het Van Starkenborghkanaal komen enkele nieuwe bruggen

De vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl wordt verbreed en verdiept. Dit gebeurt om de vaarweg geschikt te maken voor schepen met meerdere lagen containers. Verder wordt een deel van de oevers aangepast en vervangen. Ook komen er nieuwe bruggen, onder andere bij Aduard en Dorkwerd.

Wat gaat er gebeuren?

We gaan de bruggen bij Aduard en Dorkwerd vervangen. In Aduard wordt de brug bovendien verplaatst. Dat doen we om het dorp leefbaar te houden. De nieuwe brug komt ten oosten van het dorp te liggen. Rondom Aduard en de Nijelandsterpolder komt een rondweg te liggen. Ook landbouwverkeer kan hiervan gebruik maken. De rondweg sluit ten zuiden van Nieuwklap ongelijkvloers aan op de Friesestraatweg (N355). De brug over het Van Starkenborghkanaal wordt vervangen. Over de brug gaat auto- en fietsverkeer. Het fietspad vanuit Den Ham wordt doorgezet tot aan het fietspad langs de provinciale weg (N355). We vervangen de bestaande brug over De Lindt. Dat doen we ook met de brug bij Dorkwerd. Deze brug blijft zijn bestaande functie houden.

Ontwerp

Bureau Noordeloos heeft in opdracht van de provincie Groningen ontwerpen gemaakt voor beweegbare bruggen over het Van Starkenborghkanaal. De bruggen bij Aduard en Dorkwerd en Zuidhorn (en mogelijk later ook bij Paddepoel) krijgen dezelfde vormgeving. Zo is het voor schepen herkenbaar dat de bruggen over hetzelfde kanaal liggen.

Planning

Op dit moment worden de plannen voor de bruggen en de nieuwe aansluitingen verder uitgezocht. De komende maanden gaan vertegenwoordigers van de provincie en de gemeente Zuidhorn met omwonenden, grondbezitters en bedrijven uit de omgeving om de tafel om de plannen te bespreken. In 2011 en 2012 werken we de plannen verder uit. Vervolgens nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de uitvoering. Daarna start de grondverwerving. In 2013 moet worden begonnen met de vervanging van de bruggen en de aanpak van de ontsluitingswegen. In 2014 moet het project klaar zijn.

Meer over de Vaarweg Lemmer-Delfzijl is te vinden op www.lemmer-delfzijl.nl.

Downloads


* 18 maart 2011 | Document (overige) | Grootte 1 MB PDF Presentatie vervanging bruggen Aduard en Dorkwerd


* Neem contact op over deze pagina

Print deze pagina