Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO neemt afstand van toonzetting Zembla

ZLTO neemt afstand van de toon die de documentairemakers Hans van Dijk en Ton van der Ham (Vara) kiezen in de aankondiging van de Zembla uitzending van zaterdag 19 maart a.s. Nederland 2 om 22.35 uur. "we herkennen ons niet in het beeld dat de makers wegzetten", aldus ZLTO voorzitter Hans Huijbers.

Volgens de televisiemakers is 'de spanning op het Brabantse platteland om te snijden', moet 'de burger in het buitengebied knokken voor een gezond leefklimaat', terwijl 'de boeren steeds grotere varkensstallen bouwen.' Volgens Van Dijk en Van der Ham 'is het een ongelijke strijd.' In een reactie op deze berichten zegt ZLTO voorzitter Hans Huijbers: "We sluiten onze ogen en oren niet voor de weerstand die in Brabant hier en daar bestaat tegen de veehouderij. Maar in het beeld dat de documentairemakers oproepen, herkennen we ons absoluut niet."

Harmonie
ZLTO hecht aan goede relaties met buren en omgeving. Dit neemt niet weg dat in enkele gebieden de ontwikkelingen van afgelopen jaren weerstand hebben opgeroepen. "Wij staan open voor kritiek, luisteren naar de bezwaren en willen een maatschappelijk gewaardeerde veehouderij in het buitengebied, waar boeren en burgers in harmonie met elkaar wonen en werken", zegt Huijbers. "Maar in de vooraankondiging van Zembla wordt naar ons idee een éénzijdig en ééndimensionaal beeld van de werkelijkheid geschetst. Dat draagt niet bij aan de dialoog in Brabant die nodig is om de versnelling van de verduurzaming in de veehouderij op gang te brengen."

Verplaatser
De documentairemakers hadden beter kunnen kiezen voor het in beeld brengen van een veehouder die al minstens zeven jaar bezig is zijn bedrijf te verplaatsen, die steeds weer door overheidshandelen vertraging oploopt. "Dat is de andere kant van het verhaal. Er zijn honderden stallen gesloopt en enkele tientallen nieuwe stallen voor terug gekomen. Dit doet meer recht aan hoe het in Brabant er werkelijk voor staat", aldus Huijbers.



Ingezonden persbericht