Greenpeace

Greenpeace: Kernenergie is nooit veilig

16 maart 2011 * *

Amsterdam -- Greenpeace maakt zich ernstige zorgen over de nucleaire crisis in Japan. Het door natuurgeweld ernstig getroffen land krijgt met de noodsituatie in kerncentrale Fukushima een nieuwe klap te verwerken. Er zijn zorgwekkend hoge stralingsniveaus gemeten tot in Tokyo. "Deze nucleaire ramp drukt ons op vreselijke wijze met de neus op de feiten: kernenergie is nooit veilig", aldus stralingsexpert Ike Teuling. Greenpeace hoopt dat de Japanse autoriteiten zo snel mogelijk de zaken onder controle krijgen, zodat verdere radioactieve besmetting van mens en milieu stopt. De situatie in Japan is in de afgelopen uren verslechterd. Volgens de Japanse regering komen er grote hoeveelheden straling vrij, die ook de bevolking buiten de evacuatiezone bedreigen. "Er zijn stralingsniveaus gemeten tot 400 milli-Sievert per uur", zegt Teuling. "Dat is 400 keer de maximale dosis per jaar". Het technische personeel dat in de centrales aan het werk is, loopt volgens Teuling ernstig gezondheidsrisico.

Inmiddels laait wereldwijd de discussie over de veiligheid van kerncentrale op. Teuling: "Het risico op ongevallen is helaas nooit uit te sluiten. De ramp in Japan is grotendeels te wijten aan het uitvallen van de koelsystemen, dat kan ook in Nederland gebeuren. Wanneer het mis gaat, kunnen de gevolgen mens en milieu afschuwelijk zijn. We moeten ons afvragen of we als maatschappij een dergelijk risico willen dragen of dat we overstappen op een veiliger manier van energie opwekken."

Eurocommissatis Günther Oettingen van Energie heeft opgeroepen na te gaan of het mogelijk is in de toekomst kernenergie te schrappen als energiebron. Tal van energiescenario's, waaronder het Energy (R)evolutionscenario van Greenpeace, laten zien dat we voor de energievoorziening niet afhankelijk zijn van kolen- of kerncentrales.

Minister Verhagen heeft al laten weten dat wat hem betreft er in principe nog steeds een tweede kerncentrale mag komen. Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat Verhagen dit voornemen doorzet terwijl de Japanse nucleaire crisis nog in volle gang is. Ike Teuling: "Verhagen zou de ramp die zich nu voltrekt in Japan moeten aangrijpen om de risico's van kernenergie te heroverwegen. Greenpeace kiest voor een schone en veilige energietoekomst, zonder kerncentrales. Dat is de enige manier om het risico op dit soort nucleaire crises tot nul te reduceren."

Contact informatie

*

Marjolein Buijssen, persvoorlichter, 06 250 310 15 Ike Teuling, stralingsdeskundige en campagneleider kernenergie, 06 520 629 73

Zie ook de laatste updates over Japan op www.twitter.com/IkeGreenpeace

* *