Open mail aan Etienne Schouppe: waar blijft het Europees vaarbewijs?


Stuurbrevet met of zonder ICC?

BRUSSEL, 20110318 -- In april 2010 berichtte staatssecretaris Schouppe dat het Europees vaarbewijs ook in België zou worden ingevoerd. Nu, een jaar later, is het zeer stil rond dit onderwerp en op internet circuleert meer foute dan juiste informatie. België blijft ondertussen één van de enige landen in Europa die het eengemaakt vaarbewijs niet aanbiedt aan zijn pleziervaarders en dat zorgt voor problemen in het buitenland.

Kanalen & Rivieren, een informatieve website over varen, was de onduidelijkheid beu. Op 17 maart 2011 stuurde webmaster Maarten Van Rompuy hierover een open e-mail naar staatssecretaris voor mobiliteit Schouppe.

In de e-mail vraagt Kanalen & Rivieren meer uitleg over het niet invoeren van het International Certificate of Competence (het ICC). Dit certificaat zou de Belgische pleziervaarders de mogelijkheid geven om ook in het buitenland te varen met hun stuurbrevet.



Benelux, Frankrijk en Duitsland... of toch niet?



Met het huidige stuurbrevet mag je varen in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Helaas ontstaan er vaak problemen omdat de buitenlandse autoriteiten het tweetalige vaarbewijs niet overal kennen. Enkele documenten kunnen de pleziervaarder nog uit de brand helpen, maar dan moet hij er wel op voorhand aan gedacht hebben om deze aan te vragen.


Het invoeren van een Europees vaarbewijs zou België eindelijk doen aansluiten bij de rest van Europa.



Politiek houdt Europees vaarbewijs tegen



De politieke crisis, hoe kan het ook anders, is waarschijnlijk de boosdoener. Toen staatssecretaris Schouppe in april 2010 aankondigde dat het ICC in België zou worden ingevoerd, begon België juist aan zijn wereldrecord regeringsvormen.

Ondertussen wachten de Belgische pleziervaarders ongeduldig op berichtgeving over de stand van zaken. "Zal het Europees vaarbewijs worden ingevoerd?" en "Wanneer?" zijn enkele vragen waar Kanalen & Rivieren een duidelijk antwoord op hoopt te krijgen.

De mail staat gepubliceerd op volgende pagina: Het Belgisch stuurbrevet, met of zonder ICC?





Kanalen en Rivieren