Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

Unheard Film Festival: 'We Give Credit To Sound'
19 maart, 24 t/m 27 maart 2011

Locaties: De Balie, EYE Film Instituut Nederland en het Bimhuis

Tijdens de vierde editie van Unheard laat het festival het publiek niet alleen de kracht van geluid en muziek in film horen maar creëert ze ook een platform voor talentvolle filmmakers, sounddesigners en componisten. Met filmconcerten, voorstellingen, lezingen, masterclasses en optredens van dj's en vj's. De Balie vertoont onder meer de bekende Unheard Films: artiesten kiezen een speelfilm om daar live een volledig nieuwe soundtrack bij te verzorgen.

Het Amsterdamse The Moi Non Plus heeft ervoor gekozen David Lynch's Eraserhead (1976) opnieuw van muziek te voorzien. Saillant detail is dat Lynch zelf muziek componeerde voor de film en deze nu vervangen wordt. Mike Slott staat bekend om zijn intelligente electronica en in dubstep gedrenkte beats. Hij zet Andrey Zvyagintsev's The Return (2003) naar zijn hand, een prachtige film waarin een vader zijn twee zoontjes meeneemt op een avontuurlijke tocht door de adembenemende wildernis in Rusland. Kevin Toma maakte pianomuziek bij Berlin, die Symphonie der Groβstadt (1927). Toma, bekend als journalist en filmcomponist, kreeg eerder lovende kritieken voor zijn opvoering bij deze stille film waarin het dagelijks leven in Berlijn, van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht, geportretteerd wordt. Als opening van het festival voert het Vlaamse Blackie & the Oohoos een nieuwe soundtrack op voor de filmklassieker Repulsion, één van de eerste films van Roman Polanski. Daarnaast geven Larry Sider (School of Sound, London) en Stephen Deutsch de masterclass Deconstructing the Soundtrack en zijn er verschillende workshops, lezingen en discussieprogramma's.

Unheard Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds en het Filmfonds.

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is