Kustwachtcentrum Den Helder

Nederlands Kustwacht vliegtuig aan het werk in de Middellandse Zee.

20 maart 2011

Pantelleria, Italië:
Het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht dat, op verzoek van de Frontex organisatie, voor 14 dagen is ingezet ten behoeve van de grensbewakingsoperatie `Hermes' in de Middellandse Zee, voert sinds woensdag 16 maart inspectievluchten uit in een gebied tussen Sicilie en de Afrikaanse kust. De operatie wordt, wat Nederland betreft, geleid door de Koninklijke Marechaussee, die twee waarnemers inzet op het vliegtuig. Verder is een waarnemer van Rijkswaterstaat en zijn twee technici van de firma die het onderhoud pleegt aan de toestellen van de Kustwacht betrokken bij deze operatie. De piloten worden geleverd door de Koninklijke Luchtmacht. Op het Information and Coordination Centre (ICC) in Rome is een liaison-officier ingezet.
De bedoeling van deze vluchten is de vluchtelingenstroom van Noord-Afrika naar Europa in kaart te brengen en te rapporteren aan de autoriteiten aan de wal, zodat men hierop kan anticiperen voor wat betreft de opvang. Verder zijn afwerpbare vlotten aan boord om in te zetten als scheepjes in nood worden aangetroffen.

Tijdens de vlucht van vrijdag 18 maart vonden de waarnemers van de Koninklijke Marechaussee diverse bootjes, volgeladen met vluchtelingen, op weg naar het eilandje Lampedusa. Al deze waarnemingen werden doorgegeven aan het ICC Rome. Een van de waargenomen scheepjes lag stil en had vermoedelijk motorproblemen. De volgende ochtend bleek dit en nog een ander scheepje niet te zijn teruggevonden door schepen van de Italiaanse Kustwacht. Daarop ging het Kustwachtvliegtuig zaterdagochtend opnieuw de lucht in om hier naar te zoeken. De scheepjes werden echter niet teruggevonden. Ook werden geen wrakhout of lichamen aangetroffen. Er is geen duidelijkheid of ze al dan niet zijn aangekomen. Vrijdag en zaterdag arriveerden honderden vluchtelingen op Lampedusa. Daar kunnen de opvarenden van de vermiste scheepjes ook nog tussen zitten.
Op de vluchten van zaterdag 19 maart en zondag 20 maart werden wederom een aantal scheepjes met geschat 200 a 250 vluchtelingen waargenomen, die onderweg waren naar Lampedusa.

Opgesteld: 20 maart 2011
Door: Peter Verburg (Kustwacht) en Haiko Kroeze (Koninklijke Marechaussee)
Te: Pantelleria (Italië).

Voor foto's: Zie het origineel