GroenLinks


GroenLinks wil snelle uitvoering bouwstop megastallen

Zondag 20 maart 2011, 13:38u - Rik Grashoff


De uitzending van het tv-programma Zembla gisteren over megastallen bevestigt voor GroenLinks eens te meer dat we moeten stoppen met de bouw van grootschalige stallen, waarin dieren als producten worden behandeld en bacteriën en ziekten vrij spel hebben. Het is duidelijk dat de enorme opmars van varkensfabrieken in Brabant alle grenzen te buiten gaat. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (woordvoerder landbouw en dierenwelzijn) dient vandaag vragen in om duidelijkheid te krijgen van staatssecretaris Bleker (Landbouw) over de bouwstop van megastallen.

GroenLinks dringt aan op snelle uitvoering van de twee recent aangenomen moties in de Tweede Kamer die de bouw van nieuwe megastallen een halt toe roepen. Eén daarvan was van GroenLinks. Grashoff: "Het valt me op dat na aanvaarding van de beide Kamermoties die vragen om een stop op de bouw van megastallen het akelig stil is geworden. Wij willen nu per omgaande van Bleker weten hoe hij deze moties gaat uitvoeren".

Volgens Grashoff werd gisteravond in Zembla weer duidelijk dat er geen sprake is van een goede weging van belangen. De invloed van de agrarische sector is te groot, gemeentebesturen zijn te vaak te eenzijdig faciliterend voor de varkensboeren.

GroenLinks wil niet dat er gerommeld wordt met de definitie van megastallen. "Onze motie was glashelder over wat een megastal is, namelijk groter dan 300 Nederlandse Groot Vee Eenheden. Dat staat ongeveer gelijk aan 7.500 vleesvarkens of 1.200 fokvarkens.. Dus geen ontsnappingsroute door de definitie van megastallen op te rekken, zoals Bleker nu lijkt te doen. Ik ga er streng op toezien", aldus Grashoff.