Gemeente IJsselstein


Week van de lentekriebels op IJsselsteinse basisscholen

Kinderen leren over relaties en seksualiteit tijdens `Week van de lentekriebels'

Van 21 tot en met 25 maart gaan zeven scholen in IJsselstein aan de slag met kriebels in je buik, het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, respect voor een ander, beelden in de media en waar baby's vandaan komen. Met deze jaarlijkse landelijke projectweek stimuleren GGD'en in het hele land dat basisscholen lessen geven over relaties en seksualiteit. Wethouder Van Beukering geeft op 21 maart op Basisschool De Opstap het officiële startschot voor de `Week van de lentekriebels'. Wethouder Van Beukering: `We zijn erg blij dat de scholen samen met de GGD dit onderwerp zo enthousiast oppakken. Het is goed om hier bewust met de kinderen over te spreken. Met televisie en internet worden ze steeds vroeger wijs. Het is prettig als ze weten dat en waar ze met hun vragen terecht kunnen. '

Relaties en seksualiteit
Vanaf 21 maart gaan de basisscholen de Torenuil, de Trekvogel, de Touwladder, de Overkant, de Opstap, de Paulusschool en SBO de Wenteltrap zelf aan de slag met een lesmap "Relaties & Seksualiteit". Tijdens de lessen behandelt de leerkracht elke dag van de week
-aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen- een nieuw onderwerp zoals kriebels in je buik, weerbaarheid, respect voor een ander en verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, Daarnaast organiseren sommige scholen ook extra activiteiten. Zo geeft de theatergroep DNL op 29 maart, een interactieve theatervoorstelling `Vlinders' op de Wenteltrap voor de groepen 7 en 8. Bij de Opstap en de Paulusschool is voorafgaand aan de projectweek, samen met de GGD, een ouderavond georganiseerd rond dit thema.

Bibliotheek
Bibliotheek Lek&IJssel (IJsselstein en Houten) is ook betrokken bij de Week van de Lentekriebels. In elke bibliotheek wordt een themahoek ingericht en kunnen scholen, maar ook ouders met hun kinderen langs om boeken over het thema relaties en seksualiteit te halen en met de kinderen te lezen en te bespreken.

Op jonge leeftijd basis gelegd
Met de `Week van de lentekriebels' willen GGD Midden-Nederland en de gemeente IJsselstein docenten en ouders ervan doordringen dat `relaties en seksualiteit' een belangrijk onderwerp is dat op jonge leeftijd aandacht moet krijgen.
Al op de kleuterleeftijd wordt de basis gelegd voor gezond relationeel en seksueel gedrag. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben vragen. Bovendien worden ze al jong geconfronteerd met geseksualiseerde beelden; op straat, internet en tv. Niet alleen ouders, maar ook de school kan kinderen ondersteunen bij een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling.

Leuk en zinvol!
Uit een recent onderzoek dat Rutgers WPF en CPS Onderwijsontwikkeling en advies hebben laten doen naar de effectiviteit van de lesmaterialen, blijkt dat een structureel lesaanbod over relaties en seksualiteit zinnig is. Door lessen over dit onderwerp neemt niet alleen de kennis toe, kinderen staan bijvoorbeeld ook positiever tegenover homoseksualiteit en zijn weerbaarder. Scholen zijn erg enthousiast over de schoolbrede en ontwikkelingsgerichte aanpak. De lessen en het educatieve materiaal sluiten goed aan bij de ontwikkelingsfasen, leefwereld en vragen van kinderen. Het lesmateriaal is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk aan te passen aan de visie van de school en de leerkracht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.weekvandelentekriebels.nl.