Gedragscode hypotheken goed voor consument en woningmarkt

Persbericht van NVB

De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen borgt verantwoord lenen op langere termijn zonder schadelijke effecten voor de woningmarkt. De gedragscode is daarmee een mijlpaal in de regulering van hypotheekverstrekking in ons land. Dit stellen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars in reactie op het besluit van minister De Jager van Financiën om de gedragscode te verkiezen boven wetgeving. De gedragscode is door de banken en verzekeraars zelf opgesteld. De NVB en Verzekeraars zijn verheugd met deze keuze voor zelfregulering.
Zij zijn blij dat het ministerie, de Autoriteit Financiële Markten en de banken en verzekeraars het hier gezamenlijk over eens zijn geworden.

De hoofdbestanddelen van de nieuwe gedragscode zijn: - Een maximale hypotheek van 110 % van de aankoopwaarde van de woning - Een begrenzing van het aflossingsvrije deel van de lening tot maximaal 50% van de aankoopwaarde van de woning - Een inperking van de mogelijkheden voor gemotiveerde afwijking van de financieringsnormen.
- Een verbeterde aansluiting tussen de gedragscodes voor hypothecaire en consumptieve financiering.

De nieuwe gedragscode treedt in werking op 1 augustus 2011 en zal worden onderschreven door alle leden van de Nederlandse vereniging van banken en het Verbond van Verzekeraars

Links:
http://www.nvb.nl



Razende Robot Reporter