Uit Japan teruggekeerde landgenoten, die ongerust blijven, krijgen meetmogelijkheid

21/03/2011 15:30

AFCN-FANC

Vanaf vandaag kunnen personen, die net teruggekeerd zijn uit Japan en die zich zorgen maken, zich laten meten door experten van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) en het Molse SCK*CEN (Studiecentrum voor Kernenergie). Defensie stelt hiervoor de komende dagen eerste fase de installaties van het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek ter beschikking.

Sinds de recente aardbevingen en het nucleair ongeval in Fukushima is een aantal landgenoten al naar België teruggekeerd. Het FANC benadrukt dat er tot op vandaag geen relevante besmettingen zijn vastgesteld, zelfs niet bij personen die zich meerdere dagen in een straal van 80 km rond de getroffen centrales bevonden.

Wie zich echter toch zorgen maakt of zijn ongerustheden wil bespreken, kan vanaf vandaag bellen naar het Call Center van de Campagne Nucleair Risico, op het gratis nummer 0800/14689. Daar wordt een eerstelijnsadvies gegeven. Indien hieruit blijkt dat een persoon in aanmerking kom voor verdere evaluatie, kan er onmiddellijk een afspraak worden gemaakt. Dit is een gratis dienstverlening.

Hoe en wat wordt er gemeten?

Zowel de uitwendige als de inwendige besmetting met radioactieve stoffen wordt nagegaan. Uitwendig gebeurt dit door met een handgedragen monitor langs het lichaam te bewegen.

Daarna wordt de schildklier gemeten om op interne besmetting te controleren. Hiervoor neemt men gedurende 1 minuut plaats voor een meettoestel. Op die manier tracht men een inschatting te maken van zowel de aard van de besmetting met radioactieve stoffen als de ernst ervan.

Aan deze metingen is geen enkel stralingsrisico verbonden: de toestellen stralen zelf niet, maar registreren enkel eventuele stralen.

De metingen zijn volstrekt pijnloos en kunnen ook uitgevoerd worden op zwangere vrouwen en kinderen. Die laatste twee bevolkingsgroepen vormen prioritaire doelgroepen omwille van hun stralengevoeligheid.

Ook de bagage kan op besmetting worden gecontroleerd door ze gedurende korte tijd voor een detector te plaatsen.

De gebruikte meetmethoden zijn zeer gevoelig zodat ook een minieme besmetting al gemeten kan worden. Dermate kleine besmettingen hebben echter een volledig verwaarloosbaar gezondheidseffect. Bij hogere meetwaarden kan er eventueel doorverwezen worden naar de laboratoria van het SCK*CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) in Mol voor een meer uitgebreide analyse.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel