Gemeente Haarlemmermeer

Persbericht

21 maart 2011

Bid MLB Metropoolregio Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam gaat bid uitbrengen op MLB-wedstrijden in 2014

Grote kans op Amerikaans tophonkbal in Hoofddorp

De Metropoolregio Amsterdam wil in 2014 een serie van drie officiële competitiewedstrijden uit de hoogste Amerikaanse profhonkbalcompetitie binnenhalen. Major League Baseball (MLB) is mondiaal beschouwd de sterkste honkbalcompetitie. Het toekomstige complex van de Hoofddorpse Pioniers in Park21 - een gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep in Haarlemmermeer - is de beoogde locatie.

Het is de bedoeling dat het bidbook voor het evenement officieel wordt gepresenteerd tijdens de All Star Game van Major League Baseball op 12 juli aanstaande in Phoenix, Arizona.

Kandidatuur kansrijk
De kandidatuur van de Metropoolregio Amsterdam moet als kansrijk worden beschouwd. MLB heeft de regio al eens eerder gepolst met het oog op wedstrijden in 2012. Dan is echter het complex van Pioniers in Park21 nog niet klaar en de bestaande accommodatie voldoet niet aan de eisen voor MLB-wedstrijden. Het toekomstige complex is als één van de weinige plekken in Europa wèl geschikt.

"Ook op logistiek gebied heeft deze regio de zaken goed voor elkaar, met een luchthaven en hotels binnen handbereik," aldus de Haarlemmermeerse wethouder Michel Bezuijen (Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Sport).

De kandidatuur van de Metropoolregio Amsterdam wordt gesteund door de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond), NOC*NSF en het ministerie van VWS.

Promotie en export
MLB heeft enthousiast gereageerd op de kandidatuur van de Amsterdamse regio, bij monde van Clive Russell, MLB-directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika. Russell was aanwezig tijdens een persconferentie in Hoofddorp over de zogenoemde Application To Bid. Hij sprak zijn geloof uit in de kansen van het bid. Russell: "Major League Baseball wil in Europa spelen en Holland staat wat ons betreft op pole position."

Ook de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg toonde zich enthousiast. Van der Burg: "Amsterdam heeft Olympische Ambitie. Hoewel honkbal op dit moment geen Olympische sport is, past dit evenement uitstekend in het Amsterdamse streven een krachtig track record van evenementen op te bouwen. Het gaat om een groot evenement, met internationale uitstraling en een enorme media-attentie."

Technisch directeur van de KNBSB Robert Eenhoorn (oud-speler van de New York Yankees, het Nederlands team en voormalig honkbalbondscoach) onderhoudt een uitstekende relatie met Major League Baseball en heeft reeds polshoogte genomen in Amerika. Eenhoorn: "Dit bid heeft een uitstekende kans van slagen."

Die mening is ook Ronald Buijs van AYBBP Sports in Business toegedaan. De voormalig general manager van de Amsterdam Admirals en consultant van IMG gaat bij de haalbaarheid van de plannen uit van 30.000 toeschouwers per wedstrijd.

Voor Clive Russell van Major League Baseball zit de waarde van het evenement vooral in de mondiale expansie van de honkbalsport. Door een serie officiële competitiewedstrijden te 'exporteren', wil MLB de honkbalsport promoten in onder meer Europa. De drie duels zullen in meer dan 200 landen worden uitgezonden voorzien van commentaar in 17 verschillende talen.

Kansen en Olympische ambities
De spin off, zo stelden de wethouders Eric van der Burg en Michel Bezuijen, is ook voor de Metropoolregio Amsterdam groot en biedt tal van kansen voor het bedrijfsleven en hotelaccommodaties. Ook op het terrein van city marketing is de waarde groot. De twee bestuurders benadrukken dat het binnenhalen en de organisatie van dit internationaal georiënteerde evenement prima past in de Olympische ambities van de Metropoolregio Amsterdam.

De Metropoolregio Amsterdam zal, als het bid wordt gehonoreerd, een faciliterende rol vervullen. Het evenement dient zichzelf terug te verdienen via ticketing, nationale sponsoring sales en de secundaire bestedingen van bezoekers. De opbrengsten van televisierechten en internationale sponsoring sales komen aan MLB toe. MLB neemt zelf ook een deel van de activering voor zijn rekening.

De toeschouwerscapaciteit van het nieuwe complex van Pioniers, dat in 2014 wordt opgeleverd, zal voor de MLB-wedstrijden tijdelijk moeten worden uitgebreid naar 30.000 zitplaatsen. De bekendheid van club en onderkomen èn van Park21 zijn zeer gebaat bij de komst van het evenement. Het honk- en softbalcomplex is het eerste project van Park21 dat tot ontwikkeling wordt gebracht.

|  |                                                              |
Noot voor de redactie,