Medewerkers Marokkaanse ambassade bieden petitie aan

Persbericht van ABVAKABO FNV

Persuitnodiging:

Wat: Lokaal geworven personeel Marokkaanse ambassade biedt petitie aan Kamercommissie Buitenlandse Zaken aan
Waar: Tweede Kamer, Den Haag
Wanneer: 22 maart, 13.30 uur

Medewerkers Marokkaanse ambassade bieden petitie aan

Abvakabo FNV en medewerkers van de Marokkaanse ambassade en consulaten in Nederland bieden dinsdag 22 maart tijdens een werkonderbreking een petitie aan. De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken neemt de petitie in ontvangst waarmee de zestig lokaal geworven medewerkers van de ambassade en consulaten aandacht vraagt voor hun bijzondere complexe situatie.

Het lokaal geworven personeel van de ambassade en consulaten bestaat uit werknemers die in Nederland wonen en een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning hebben. Zij vallen dan ook onder het Nederlandse arbeidsrecht, maar de Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken (de werkgever) handelt op een aantal punten in strijd met het Nederlandse arbeidsrecht.

Mogelijkheden om op juridische wijze hun gelijk te halen, hebben deze werknemers niet. Een vonnis van de rechter kan namelijk niet worden geëxecuteerd. Dat betekent dat de rechter de werknemers in het gelijk kan stellen, maar vervolgens kan de werkgever niet worden gedwongen om zich aan het rechterlijke vonnis te houden. In zekere zin zijn de werknemers dus overgeleverd aan de grillen van de ambassadeur of de minister in Marokko.

Financiële problemen
Dat heeft nu als gevolg dat het lokaal geworven personeel een salaris ontvangt dat onder het Nederlandse wettelijk minimumloon ligt. Ook zijn verschillende medewerkers ten onrechte ontslagen, vakantiegeld wordt niet uitbetaald en werknemers ontvangen niet altijd het loon dat op hun loonstrook staat. Bovendien houdt de werkgever niet voldoende of geen loonheffing en sociale premies in op het loon van de werknemers en draagt de werkgever geen loonheffing en sociale premies af aan de belastingdienst. Aangezien deze mensen wel belasting moeten betalen, vordert de fiscus achteraf rechtstreeks bij de werknemers. Hierdoor is inmiddels het grootste gedeelte van de werknemers onder het lokaal geworven personeel in financiële problemen geraakt.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* 2011-03-10 factsheet lokaal geworven personeelpdf




Razende Robot Reporter