Europese NGO's niet overtuigd van transitie in Afghanistan

Persbericht van Cordaid

Vanaf 22 maart: Afghaanse regering verantwoordelijk voor veiligheid in 7 gebieden
Europese NGO's nog niet overtuigd, gaan transitieproces monitoren

Den Haag, 22 maart 2011 - De Afghaanse president Karzai heeft vandaag aangekondigd de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in onder meer de provincie Bamiyan en de steden Mazar-I-Sharif, Herat en Laskhar Gah over te nemen van de internationale gemeenschap. Het Europese Netwerk voor NGO's in Afghanistan, ENNA, besluit om dit transitieproces te gaan monitoren.

Het feit dat de Afghaanse regering stukje bij beetje verantwoordelijkheid gaat nemen voor de veiligheid is op zich goed nieuws. Maar dag na dag verslechtert de veiligheidsituatie in Afghanistan. In het jaar 2010 vielen zelfs de meeste burgerslachtoffers ooit in het land. Veel Afghanen maken zich daarom grote zorgen over het transitieproces en vrezen dat de internationale gemeenschap, net als in de jaren '90, Afghanistan in de steek gaat laten. "Ook wij zijn bezorgd over de gevolgen van de transitie voor duurzame ontwikkeling, de veiligheid van mensen, vrouwenrechten en de onafhankelijke rechtspraak", aldus ENNA coördinator Marta de la Cera.

"Tijdens deze transitie moeten we goed de veiligheidssituatie van de Afghaanse burgers in de gaten houden", vindt René Grotenhuis, algemeen directeur van Cordaid, een van de 16 lidorganisaties van ENNA. Europese landen hebben samen met de Afghaanse regering een medeverantwoordelijkheid voor een goede en effectieve overdracht van de verantwoordelijkheid. "Het probleem is dat er nog geen enkel serieus debat gevoerd is over de gevolgen van de terugtrekking van de buitenlandse troepen en ook niet over de vraag hoe de wederopbouw beter kan aansluiten bij de behoeften van Afghaanse burgers", aldus Grotenhuis.

De ENNA-leden hebben daarom besloten om als watchdog te fungeren tijdens deze overdrachtsfase. Dat kan omdat zij allen werken Afghanistan, zowel en de steden als op het platteland, en dus weten wat er speelt. Zeer binnenkort start ENNA met een veiligheidsmeting in de provincies. Indicatoren als voedselzekerheid, goed bestuur, burgerslachtoffers en schoolgang worden in zo'n meting meegenomen. Over ongeveer 4 maanden wordt deze meting weer verricht, waarna blijkt of de veiligheidssituatie verbeterd of verslechterd is. ENNA zal dan actie ondernemen, bijvoorbeeld richting de NAVO landen die tot vandaag verantwoordelijk waren voor de vier provincies. "We zijn het als internationale gemeenschap aan de Afghaanse burgers verplicht om de overdracht zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Het mag zeker geen aanleiding zijn om Afghanistan aan zijn lot over te laten", aldus De la Cera.


---

---

Organisatie info:

Cordaid

Noot voor de red actie



Razende Robot Reporter