Vakcentrum Levensmiddelen

Reactie op CAO berichten in de pers

22 maart 2011
---

Als werkgeverswoordvoerder bij de CAO onderhandelingen voor de CAO voor het levensmiddelenbedrijf en de VGL CAO heeft Patricia Hoogstraaten een paar correcties aangebracht in de berichtgeving van de afgelopen week. In deze berichten wordt vermeld wordt dat 'vakkenvullers' de slechts betaalde baan hebben.

Men verwijst in de berichtgeving naar het minimum (jeugd)loon als men het loon van een 'vakkenvuller' aangeeft. Dit is niet correct. Het CAO-loon is op 'vakkenvullers' van toepassing. Dat levert een groot verschil op met het minimumjeugdloon.

Ik ga even uit van de genoemde lonen. Daarbij moet niet vergeten worden?dat er nog drie uur atv per week is, wat 8.1% in geld is.

Het loont ligt gemiddeld 20% hoger dan het minimum (jeugd)loon en als je de atv daarbij rekent kom je boven de 30%.

Onderstaand de bedragen voor een 'vakkenvuller': Leeftijd Minimumloon CAO loon CAO loon incl. ATV 23 jaar ⬠8,22 â¬
9,80 ⬠10,59 = 29%
hoger
20 jaar ⬠5,05 â¬
6,22 ⬠6,72 = 33%
hoger
15 jaar ⬠2,47 â¬
3,07 Â
⬠3,31 = 34%
hoger Â
Daarnaast hebben we wel circa 260.000 medewerkers, maar dat zijn lang niet allemaal 'vakkenvullers', zoals in de krant staat. Het grootste deel van onze medewerkers is in bovenliggende functieschalen ingedeeld.

In de berichtgeving wordt ten onrechte een verkeerd beeld van onze mooie branche geschetst. Veel winkels kennen zelfs wachtlijsten omdat het niet zo slecht is in onze winkels!