Gemeente Eindhoven

Subsidies design voor maatschappelijke projecten

Het beschikbare budget voor design in 2011 wordt voor een groot deel gestoken in tien projecten met een sterk sociaal-maatschappelijk karakter. Eindhoven zet de komende jaren sterk in op dit soort projecten, om die beter te laten passen bij dát waar echt behoefte aan is. De stad erkent hiermee de toegevoegde waarde van design voor bijvoorbeeld de openbare ruimte, onderwijs en zorg. De uitvoering van de projecten ligt bij allerlei Eindhovense designers, designorganisaties en designopleidingen onder
projectverantwoordelijkheid van de Design Coöperation Brainport.

De gemeente stelt in 2011 EUR 1 miljoen extra ter beschikking voor Design. Dit is bovenop de structurele EUR 500.000,-. Het grootste gedeelte hiervan (bijna EUR 600.000,-) gaat naar sociaal maatschappelijk projecten. Ook designprojecten op economisch vlak worden hieruit gefinancierd. Daarnaast wordt EUR180.000,- uitgetrokken voor gemeentelijke kosten en zijn enkele projecten (voor EUR 205.000,-) in voorbereiding. Hierover neemt het college nog een besluit.

Tien projecten

Er worden tien projecten ondersteund door de gemeente. Met uitzondering van het project `Challenging de WMO', is bij alle projecten sprake van cofinanciering voor tenminste 50%. Het projectmanagement van de projecten is in handen van de Design Coöperation Brainport. Daarbij wordt nauw samengewerkt met partijen als de TU/e, Design Academy, middelbare scholen, instellingen, individuele designers en niet te vergeten de Eindhovenaar, de eindgebruiker.

Twee voorbeeldprojecten

Om een indruk te geven een korte toelichting op twee projecten:


- project `Zilver is Goud' (EUR 100.000,-) onderzoekt de mogelijkheden en moeilijkheden van een vergrijzende samenleving, daarbij een directe koppeling makend met bedrijfsleven en kennisinstellingen. Doel is het ontwikkelen van nieuwe toevoegingen voor senioren (van prototype tot implementatie) in de openbare ruimte, die aansluiten op hun wensen en behoeften en veilig en sociaal zijn. Senioren worden hierin actief betrokken. Daarnaast studenten, afstudeerders (bv Unit 040), bedrijven uit de maakindustrie, kennisinstellingen , Health Innovation partners Brainport en de gemeente Eindhoven


- `Het Nieuwe Oud' (EUR 50.000,-) gaat over hergebruik, cradle2cradle en het herontdekken van oude technieken en ambachten. Hierbij worden design, educatie en duurzaamheid met elkaar verbonden. Junioren, ontwerpers en senioren vervaardigen met oude voorwerpen nieuwe producten zoals kledingstukken en interieurartikelen. Insteek: het herwaarderen van wat was, kennis van senioren actief en speels overdragen op junioren, het verbeteren van begrip en kennis, het ontwikkelen van nieuwe producten met toegevoegde waarde. Locaties variëren van buurthuizen en bejaardenflats tot bedrijven als Piet Hein Eek, REU-Design en de metaalfabriek.

De andere projecten en de bijbehorende bedragen zijn:

EUR 50.000,- voor "Design Cares";

EUR 100.000,- voor "Proefstation" (looptijd 2011-2012);

EUR 100.000,- voor "Design for Social Innovation - Cultureel Ondernemerschap in de wijk";

EUR 50.000,- voor "Living Lab eHealth Eindhoven COPD";

EUR 70.000,- voor "Designing Demand";

EUR 20.000,- voor "DDW Film & Design";

EUR 25.000,- voor `Kalff instituut' ;

EUR 50.000,- voor het project "Challenging de WMO";

Met de focus op sociaal-maatschappelijke projecten geeft de gemeente Eindhoven uitvoering aan het uitvoeringsprogramma Design in Eindhoven 2010-2014 `Creating a Caring Society'. In de periode tot 2010 werd Design in Eindhoven met name ingezet als instrument voor culturele en economische ontwikkeling. De meerwaarde van design bij de oplossing van maatschappelijke vraagstukken werd weliswaar erkend, echter nog onvoldoende benut. In deze coalitieperiode is voor de aanpak gekozen, waarbij de behoefte in de samenleving centraal staat.