Dienstenbond CNV

Nieuws

22 maart 2011

Verstandig besluit ING moet start zijn voor echte wijziging bonuscultuur

CNV Dienstenbond biedt Jan Hommen cursus empathisch vermogen aan

CNV Dienstenbond noemt het besluit van de ING-top om af te zien van de bonussen verstandig. Tegelijkertijd wijst CNV Dienstenbond er op dat dit besluit tot stand is gekomen onder druk van de publieke opinie. Ike Wiersinga, bestuurder CNV Dienstenbond: "Het is dus maar zeer de vraag of er in het denken aan de top van ING over bonussen en de hoogte daarvan echt iets is veranderd. Of er gevoel ontstaat voor het feit dat de Bank diensten levert aan het publiek en zich dus heel goed bewust moet zijn van wat er speelt in zijn omgeving. Wij hebben daar overigens prachtige cursussen voor in ons eigen dienstenpakket, zoals de cursus empathisch vermogen. Bij deze bied ik de heer Hommen, maar ook de gehele raad van commissarissen deze cursus gratis aan."

Structureel anders denken
CNV Dienstenbond vindt het gebaar dat de ING-top nu maakt noodzakelijk en goed. Wiersinga:"Veel noodzakelijker echter is dat het denken aan de top van Banken over de bonussen structureel verandert. De Nederlandse samenleving is het gegraai bij Banken, maar ook in het bedrijfsleven helemaal zat. Mensen zijn op zoek naar andere leiders met een nieuwe moraal en dito gezag."

Bonussen anders besteden
CNV Dienstenbond pleit er voor het geld dat vrij komt uit de bonussen bij ING anders aan te wenden. Wiersinga:"De pensioenen van oud-medewerkers zijn op nul gezet. Die zouden van de bonussen nu gewoon weer geïndexeerd kunnen worden. Wanneer dit gebeurt geeft dat verder vertrouwen voor de toekomst en is dat een signaal dat wijst op een andere visie bij ING op het beloningsbeleid."