Gemeente Maasgouw


Positieve impuls voor de herontwikkeling van chateau Heel

Onlangs heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met de herontwikkeling van Chateau Heel (het terrein gelegen rond kasteel Horion in Heel). Ten behoeve van deze herontwikkeling is door het college een stedenbouwkundig plan vastgesteld, dat uitgaat van handhaving van het kasteel, de oudste vleugel van het huidige complex grenzend aan het kasteel en de kapel. De overige gebouwen mogen gesloopt worden.

Het stedenbouwkundig plan gaat uit van herbouw van een groot gedeelte van de huidige massa en brengt zelfs de oorspronkelijke voorhof van het kasteel terug. Op deze wijze is geprobeerd recht te doen aan de historische context van het gebied, waarbij tevens ingespeeld wordt op de huidige eisen ten behoeve van de huisvesting van speciale doelgroepen. In het hele traject is er nauw overleg geweest met de Monumentencommissie.

Het college wijkt met dit besluit echter af van het advies van de Monumenten-commissie. Reden hiervoor is dat het snelheid in het plan wil brengen. Het gebied is aan verloedering onderhevig en dat wil het college tegengaan. Daarnaast wil het aan het verzoek van de eigenaren tegemoetkomen en op korte termijn een intentieovereenkomst sluiten voor deze herontwikkeling.

Voordat het college het definitieve besluit hierover kan nemen wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld opmerkingen en/of bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van deze overeenkomst. Dit gebeurt op 24 maart 2011. Daarna zal het college op korte termijn een definitief besluit nemen.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00