Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
10 Vragen van S. van Waveren en de heer D. Hoek (ingekomen 25 januari 2011
en antwoorden door het college verzonden op 22 maart 2011)

De regering heeft het voornemen de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen door voor huurders met een bruto jaarinkomen boven de EUR 43.000,00 een huurstijging van 5% boven inflatie mogelijk te maken. Minister Donner heeft onlangs aangekondigd ernaar te streven deze maatregel al per 1 juli 2011 van kracht te laten zijn . De CDA-fractie is blij met deze voortvarendheid van de regering. Het stimuleren van mobiliteit aan de bovenkant van de huurmarkt heeft twee voordelen. Enerzijds komt de sociale huurvoorraad beschikbaar voor de doelgroepen die daar het meest op zijn aangewezen, anderzijds kan het een impuls zijn voor de zwakke markt voor koopwoningen.

De CDA-fractie heeft daarbij de volgende vragen aan het college:


1. Houdt het college rekening met inwerkingtreding per 1 juli 2011? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe handelt het college daar dan naar?

Ja, de minister heeft dit aangekondigd. De gemeente heeft dit punt in het kader van de overleggen rondom nieuwe prestatie-afspraken met de corporaties op de agenda gezet, teneinde in gezamenlijkheid de mogelijke consequenties van een dergelijk maatregel te verkennen.


2. Is het college het met de CDA-fractie eens dat de geboden mogelijkheid een waardevolle bijdrage kan leveren aan het functioneren van de woningmarkt? Zo nee, waarom niet?

In de Woonvisie is aangegeven dat de gemeente streeft naar het versterken van het inkomensafhankelijke element in de huurvaststelling, bijvorbeeld via Huur op Maat. De maatregel zoals die nu is aangekondigd is een wat grover instrument. Zo is er een vrij abrupte grens bij 43.000 euro en wordt er geen rekening gehouden met de samenstelling van het huishouden of de prijs-kwaliteitsverhouding van de woning. Wel is het een instrument waarmee huishoudens die in beginsel niet of minder zijn aangewezen op een sociale huurwoning relatief meer huur gaan betalen. Dit leidt in eerste instatie tot meer inkomsten bij woningcorporaties en vervolgens, naar verwachting, tot meer doorstroming in de sociale huurwoningvoorraad en daarmee tot een betere beschikbaarheid voor de lage inkomens. De extra inkomsten kunnen bijdragen aan het op peil houden van de noodzakelijke investeringscapaciteit van de corporaties.


3. Is het college bereid, al dan niet als onderdeel van de prestatieafspraken op basis van de woonvisie, harde afspraken te maken met corporaties over het maximaal benutten van de geboden ruimte voor huurverhoging? Zo nee, waarom niet?

Het maximaal benutten van de geboden ruimte is geen doel op zich. De gemeente wil in eerste instantie in overleg over de meest effectieve toepassing van het instrument.


-----------------------
http://www.binnenlandsbestuur.nl/donner-volhardt-in-aanpak-scheefwonen-in-2011.639821.lynkx

---- --