Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Werk en Inkomen wordt nieuwe naam van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Inburgering

Het college heeft ingestemd met het nieuwe organisatie- en formatieplan van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Inburgering. Dit is een uitwerking van het Masterplan (2010), waar in stond dat een flinke besparing nodig was door de bedrijfsvoering op orde te brengen en de dienstverlening te moderniseren. Er is een nieuw concept voor de dienstverlening ontwikkeld en dat is vertaald in een organisatie- en formatieplan. Uitgangspunt blijft een goede dienstverlening, maar moderner en goedkoper. Om dit te bereiken zal binnen de afdeling anders gewerkt moeten worden: klantgerichter en zakelijk. De eigen kracht van de klant staat voorop. Waar nodig biedt de gemeente ondersteuning op maat. Begeleiding is er op gericht om mensen met een uitkering zo snel mogelijk aan werk helpen. De afdeling gaat de relaties met de partners in de zorg versterken. De dienstverlening sluit aan bij de onlangs gepresenteerde nieuwe visie op re-integratie 'Werken aan de Toekomst'.

De formatie van SoZaWe/BiGu wordt met 200 fte verminderd tot 479 fte per 1 januari 2014. De uitvoering van een aantal taken stopt. Hierbij gaat het onder meer om de uitvoering van de Wet Inburgering en de Wet werk en inkomen kunstenaars (beide wetten worden door het Rijk beëindigd) , maatschappelijk werk en schuldhulpverlening voor regiogemeenten. Onderzocht wordt of een aantal werkzaamheden uitbesteed kunnen worden. Het gaat hierbij om Werk Loont, bouwkundige adviezen WMO, de uitvoering van de U-pas en onderdelen van schuldhulpverlening. De nieuwe organisatie begint per 30 mei 2011, met de nieuwe naam Werk en Inkomen.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 286 10 55


2 Start voorbereidingen nieuwbouw appartementen naast City Campus Max

Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met de start van de planvoorbereidingen voor de nieuwbouw van circa 250 appartementen naast City Campus Max, op de hoek Beneluxlaan-Kanaalweg. Ontwikkelaar Bouwfonds wil zich met deze locatie vooral richten op starters op de arbeidsmarkt. Omdat deze ontwikkeling niet past in het huidige bestemmingsplan is een ruimtelijke procedure nodig.

Het College vindt het initiatief kansrijk en op hoofdlijnen haalbaar en van groot belang voor de stad, gezien het belang van binnenstedelijke woningbouw en bouwen voor starters. Daarom is besloten voorbereidingen te treffen voor een bestemmingsplanprocedure. Voordat de procedure van start gaat, zal de gemeente nu eerst haar uitgangspunten en randvoorwaarden vastleggen. De komende periode zal de gemeente in samenwerking met de initiatiefnemer een participatietraject inzetten om de belanghebbenden te betrekken bij het project. Omwonenden en andere belanghebbenden worden binnenkort uitgenodigd voor een eerste informatieavond.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


3 Recreatiesteiger aan de Oosterkade

Er komt een nieuwe afmeer- en opstapplaats voor de recreatievaart aan de Oosterkade. Het college heeft vandaag ingestemd met het bestemmingsplan. Met de aanleg van een recreatiesteiger wordt het aantal op- en afstapplaatsen voor de kleine open rondvaart in de stad beter verspreid. Ook het toerisme kan zo beter over de stad worden verdeeld waardoor de drukte op sommige punten vermindert (bijv. Gaardbrug).

De recreatiesteiger kan ook voor andere vormen van recreatie worden gebruikt en is een wens van de buurt. Het bestemmingsplan wordt ter vaststelling aan de raad aangeboden. Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats voor de aanbesteding van het werk, zodat er in mei al begonnen kan worden met de bouw.

De steiger loopt van het bestaande brugwachtershuisje (ter hoogte van de Gansstraat) circa 130 meter richting het spoor tot (het verlengde van) de Zeemeeuwhof. Het ontwerpbestemingsplan en de conceptbouwvergunning hebben vanaf 23 december 2010 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


---
Persbericht

Inwonersenquête 2010:
Utrechters doorgaans tevreden, maar hardnekkige problemen vragen extra aandacht

Utrechters zijn over het algemeen tevreden over hun woning, hun gezondheid en de buurt waarin ze wonen. Het hoogste rapportcijfer geven inwoners voor hun woning (7,6) en het laagste voor het onderhoud van de openbare ruimte (6,3). Een ruime meerderheid van 88% voelt zich gezond en 82% is gelukkig. Daar staat een groep van 12% van de Utrechters tegenover die zich wel eens gediscrimineerd voelt en 8% die in een sociaal isolement leeft.

Ruim 7000 Utrechters deden mee aan het jaarlijkse inwonersonderzoek. Zij gaven hun mening over onderwerpen als veiligheid, de buurt, participatie, dienstverlening, sociale contacten, verkeer en bereikbaarheid. Hiermee is een representatief beeld gegeven over de stad en haar wijken.

Voorzieningen, verkeer en bereikbaarheid
De Utrechters zijn vaak tevreden over de voorzieningen in de stad en de eigen buurt. Het winkelaanbod, de huisartspraktijken, de parken en straatverlichting scoren allemaal een tevredenheidspercentage van 70% of hoger. Over onderwerpen rond het thema verkeer oordelen de Utrechters minder positief. Utrechters vinden dat de verkeersproblematiek in de buurt als eerste moet worden opgelost. Zo is slechts 26% tevreden over de bereikbaarheid van de stad met de auto en eenzelfde percentage tevreden over de parkeermogelijkheden in het centrum. Utrechters zijn veel positiever over de bereikbaarheid van het centrum per fiets (87%) en openbaar vervoer (82%).

Gemeente
Utrechters zijn te spreken over de informatievoorziening van de gemeente, deze is volgens een meerderheid duidelijk (67%), leesbaar (83%) en herkenbaar afkomstig van de gemeente (86%). Over de invloed op het beleid zijn Utrechters vaker negatief dan positief. Twee op de vijf (40%) zegt dat ze te weinig invloed hebben en 20% vindt dat ze voldoende invloed kunnen uitoefenen.

Welbevinden
Met de meeste Utrechters gaat het goed, zij zijn gelukkig (82%) en ervaren een hoge mate van zelfredzaamheid (94%). Het maatschappelijk welbevinden voor heel Utrecht is bovendien positief; 89% van de inwoners heeft een hoog maatschappelijk welbevinden en 11% ervaart de maatschappelijke positie niet zo positief. Niet-westerse allochtonen ervaren veel vaker een lager maatschappelijk welbevinden (27%). Ongeveer 8% van de inwoners leeft in een sociaal isolement. Zij hebben bijvoorbeeld weinig mensen met wie ze goed kunnen praten en ervaren hun sociale contacten als oppervlakkig. Ook achtergrondkenmerken spelen hierbij een rol. Zo komt isolement onder niet-westerse allochtonen (14%) wat vaker voor dan gemiddeld in de stad. En ook 65-plussers zijn wat vaker vertegenwoordigd (12%) in de groep sociaal geïsoleerden. Utrechters met een lagere opleiding (17%) en een laag inkomen (21%) leven bovendien vaker in een sociaal isolement.

Discriminatie
Meer dan één op de tien (12%) heeft het afgelopen jaar het gevoel gehad te worden gediscrimineerd. Ongeveer 5% van de Utrechters geeft aan te worden gediscrimineerd vanwege huidskleur, etniciteit of afkomst. Discriminatie vanwege seksuele geaardheid wordt gerapporteerd door 2% van de Utrechters. Eenzelfde percentage ervaart leeftijdsdiscriminatie.

Verschillen per wijk
De tevredenheid over voorzieningen en contacten verschillen per wijk. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn bewoners een stuk minder tevreden over het openbaar vervoer en in Leidsche Rijn ook over het winkelaanbod. Ze zijn wel positiever over de sportvoorzieningen. De wijk Zuidwest valt op vanwege een lage tevredenheid over het groen in de buurt. In Overvecht vindt een veel kleiner aandeel (45%) dat de mensen op een prettige manier met elkaar omgaan dan in Noordoost (83%), de wijk met de hoogste score. College wil hardnekkige problemen aanpakken. Veel aspecten laten in de afgelopen jaren een bestendig beeld zien. Over het algemeen gaat het goed met Utrecht en de inwoners van de stad. Er zijn echter ook een aantal hardnekkige problemen die ieder jaar terugkeren in het inwonersonderzoek. Het Utrechts college is gespitst op het oplossen van deze problemen, zoals de leefbaarheid in de buurten, de bereikbaarheid, de druk op de woningmarkt, de kansen op de arbeidsmarkt en onderwijs voor de meer kwetsbare groepen. Burgemeester Aleid Wolfsen: "Wij willen samen met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de belangrijkste punten tegen het licht houden en aanpakken."

Bronnen
Dit is slechts een selectie van de resultaten uit de Inwonersenquête 2010. In de notitie 'Utrechters aan het woord' en in een video zijn meer resultaten opgenomen over de enquête. Beide producten vindt u op www.utrecht.nl/onderzoek.




Gemeente Utrecht