Gemeente Aalsmeer


Van troostenloze sloopzone naar groene recreatiezone

Afgelopen week is de gemeenteraad akkoord gegaan met de Nota van Uitgangspunten voor de Groenzone, die voorheen de Sloopzone werd genoemd. Het gebied biedt nu een wat troosteloze aanblik, maar het plan is om het om te toveren tot een groene parel, die ook toegankelijk wordt voor Aalsmeerders om er te wandelen, kanoën en picknicken.

Al jaren wordt in het deel van de Oosteinderweg dat precies onder de aanvliegroute van Schiphol ligt, een `uitsterfbeleid' gevoerd. Vanwege veiligheidsredenen is wonen hier niet meer toegestaan. Bewoners worden niet gedwongen om te verhuizen, maar als zij vertrekken moeten zij hun huis verkopen aan het Rijk. Met als gevolg dat nu veel huizen gesloopt zijn of leeg staan en het gebied er nogal vervallen bij ligt. "Er moest echt iets gebeuren", zegt wethouder Ulla Eurich. "Het gebied is op een aantal plekken verwaarloosd en vervuild, daar willen we zo snel mogelijk iets aan doen. We mogen als gemeente wettelijk gezien niet veel in dit gebied, maar we kunnen het wel inrichten als een mooi groengebied, waar alle Aalsmeerders van kunnen genieten. De natuur is namelijk prachtig in dit gebied, de Bovenlanden vormen het best bewaarde geheim van Aalsmeer. Ook willen we kijken hoe we de seringenakkers, die een belangrijke cultuurhistorische waarde hebben, kunnen behouden."

De gemeente Aalsmeer wil begin oktober een subsidieaanvraag indienen bij de stichting Leefomgeving Schiphol, dat projecten financiert om de omgeving van Schiphol leefbaarder te maken. Wethouder Eurich: "Een vereiste voor de subsidie is dat we als gemeente met een goed plan komen. We kijken nu samen met bewoners en omwonenden wat er mogelijk is." Inmiddels heeft landschapsarchitect Hank van Tilborg van H+N+S Landschapsarchitecten een eerste opzet voor herinrichting van het gebied gemaakt. Vorige week presenteerde hij dit aan deelnemers van de `meedenkgroep', die voor een groot deel bestaat uit omwonenden. Het idee is om van het gebied aan weerszijden van de Oosteinderweg, waar nu nog sloopwoningen staan, een `voorportaal' te maken voor het nieuwe recreatiegebied. Vanuit deze plek zullen wandelpaden worden aangelegd naar de eilandjes van de Bovenlanden. Wandelaars kunnen via bruggetjes of trekvlotjes van het ene naar het andere eiland. Andere ideeën zijn om net buiten de `sloopzone' een speelbos voor kinderen aan te leggen en om van de Hoge Dijk een fietsroute te maken.

Over dat laatste idee waren de aanwezigen bij de meedenkavond niet echt enthousiast, maar over de andere plannen waren ze zeer te spreken. Wel hadden zij nog vragen over mogelijke onteigening, het beheer van het gebied en de financiën. Wethouder Eurich: "Het plan kent inderdaad nog veel losse eindjes. Maar we gaan alles op alles zetten om het te realiseren. Er bestaat een grote kans dat het plan doorgaat. Misschien niet in de huidige vorm, maar dan in een aangepaste vorm. We gaan nu proberen zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Ik hoop dat het een waterrijk groengebied wordt, waar mensen kunnen wandelen, kanoën en picknicken. De Groenzone zal een verrijking voor Aalsmeer worden."