Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Maart

Prinses Máxima 23 maart 2011 bij oratie hoogleraar Prince Claus Chair

RVD, 1 maart 2011, nr. 52: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is woensdagmiddag 23 maart 2011 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aanwezig bij de oratie van professor Atul Kumar.

De heer Kumar is op voordracht van het curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair. Hij gaat zich de komende 2 jaar bezighouden met klimaatonderzoek.

Atul Kumar (1977) is fellow op het gebied van Modelling & Economic Analysis aan The Energy and Resources Institute (TERI) in New Delhi, India. Hij doet onderzoek naar de mogelijkheden de wereldwijde CO2-uitstoot terug te brengen met behulp van hernieuwbare energietechnologieën. De wetenschapper heeft elf jaar onderzoekservaring op de terreinen van klimaatverandering, energiebeleid, technologie van energiesystemen en duurzame levensstijl in relatie tot klimaatverandering.

Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. De leerstoel wordt voor twee jaar bekleed. Uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen hiervoor in aanmerking. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.
* © RVD