Gemeente Alkmaar


Boomfeestdag in Alkmaar: Bomen smaken naar meer!

Alkmaar, 17 maart 2011

Burgemeester plant boom met leerlingen

Op woensdag 23 maart vindt in Alkmaar de 55ste editie van de Boomfeestdag plaats. Het thema van dit jaar `Bomen smaken naar meer' wordt onder andere eer aangedaan door leerlingen van openbare basisschool De Zandloper. Zij planten samen met burgemeester Piet Bruinooge een notenboom bij speeltuin De Jeugdhoek in Koedijk. Deze boom heeft de speeltuin vorig jaar gewonnen bij de verkiezing van de boom met de X-factor.

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling kinderen kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bij te brengen. Daarom werkt de gemeente ieder jaar samen met één van de scholen in Alkmaar. Dit jaar is dat de openbare basisschool De Zandloper zij hebben onder andere les gekregen over vruchten in bomen. Groep 7 van deze school gaat naast de gewonnen boom voor de X-factor nog vijf iepen planten op het grasveldje vlakbij de school.

Duurzaam bomen planten
De bomen die geplant gaan worden in Koedijk zijn voorzien van een duurzaam ondergronds `boomverankeringssysteem'. Dit is een systeem zonder (steun)palen, waarvan de grondstoffen die gebruikt gaan worden uit 100% afbreekbare bio-kunststoffen bestaan. De voordelen hiervan zijn onder andere dat er geen onnodige boomkap meer is voor het maken van boompalen. Dat deze palen niet meer opgeslagen hoeven worden en dat het systeem gifvrij, duurzaam en biologisch afbreekbaar is. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooier gezicht om de bomen te planten zonder steunpaal.

Historie
Al sinds de jaren vijftig wordt in Nederland jaarlijks de Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. De Boomfeestdag wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met meer dan 400 gemeenten. In de Stichting zijn 15 landelijke organisaties vertegenwoordigd op het gebied van bos, natuur, landschap en (natuur)educatie.

45.000 bomen in Alkmaar
Alkmaar beheert ongeveer 45.000 bomen en verricht dagelijks onderhoud en beheer aan de vele groenvoorzieningen in de wijk. Het omvangrijke bomenbestand in de stad wordt kwalitatief op peil gehouden. Binnen de mogelijkheden kijkt Alkmaar naar de mogelijkheden om het bestaande bomenbestand uit te breiden. Bij noodzakelijke vervanging wordt in overleg getreden met betrokken bewoners en andere partijen.