Provincie Utrecht

Natuurgebied de Schammer woensdag opengesteld

Woensdag 23 maart wordt natuurgebied de Schammer bij Stoutenburg (gemeente Leusden) opengesteld voor publiek. Vijf bestuurders planten bomen in het gebied, samen met kinderen van twee basisscholen. Met de opening van de Schammer op Boomfeestdag 2011 hebben Amersfoort, Leusden en omgeving er veertig hectare natuur- en recreatie en waterbergingsgebied bij.

Gedeputeerde Binnekamp, wethouders Oskam en Barendregt van respectievelijk Leusden en Amersfoort, dijkgraaf Moons van Waterschap Vallei & Eem en directeur-rentmeester Glastra van Het Utrechts Landschap gaan op 23 maart bomen planten. Zij doen dat met de kinderen van groep 7 van de St. Jozefschool uit Achterveld en de kinderen van groep 8 van de Bilalschool uit Amersfoort. Er worden tientallen bomen geplant, die straks een heus bos gaan vormen. Daarnaast maken de kinderen een tunnel van wilgentenen.

Vorig jaar om deze tijd startte aannemer Bouwmij BV uit Beerze met het werk. De aannemer is er, ondanks slecht weer, in geslaagd het project nu zover gereed te hebben dat het publiek er gebruik van kan maken. Door een nieuwe fietsbrug over de Barneveldsebeek naar het gebied Bloeidaal op het grondgebied van Amersfoort en door de nieuwe fietstunnel onder de A 28, bij het Valleikanaal ontstaat er in de directe omgeving van Amersfoort en Leusden een aantrekkelijk fiets- en wandelgebied. Maar ook een waterbergingsgebied, waardoor voorkomen wordt dat men in Amersfoort natte voeten krijgt.

In Bloeidaal, dat in 2006 gereed kwam, heeft de natuur zich voorspoedig ontwikkeld. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen nu er aan de andere kant van de Barneveldsebeek een even groot gebied bij is gekomen.

Met de feestelijke opening op Boomfeestdag 2011 is een eind gekomen aan ruim 8 jaar van planvorming, procedures, besluitvorming en uitvoering. Al die tijd hebben de provincie Utrecht, Waterschap Vallei & Eem, gemeente Leusden, gemeente Amersfoort en het Utrechts Landschap samengewerkt om dit te bereiken.

Ze hebben dit gedaan met ieder een eigen verantwoordelijkheid in het project. De provincie heeft gezorgd voor de subsidieaanvragen, draagt het meeste geld bij aan het project en heeft het project in het natuurbeleidsplan opgenomen. De gemeente Leusden nam de meeste procedures voor haar rekening en was de opdrachtgever van bureau Ruimtewerk dat voor de coördinatie heeft gezorgd. De uitvoering vond plaats onder leiding van het Waterschap Vallei en Eem. In opdracht van de gemeente Amersfoort kwam het beheerplan tot stand. Het Utrechts Landschap zorgde ervoor dat de plannen aan alle natuurdoelen zouden voldoen.

Na de officiële afsluiting van de aanleg van de Schammer, komt het recreatiedeel van het gebied in beheer bij de gemeente Leusden, het natuurdeel bij Het Utrechts Landschap en de waterpartijen bij Waterschap Vallei en Eem. De brug over de Barneveldsebeek komt in beheer bij de gemeente Amersfoort.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11