GroenLinks


GroenLinks wil inspectie-impuls voor chemische industrie

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Atsma over de resultaten van de quickscan naar de veiligheid bij chemiebedrijven. Dit onderzoek werd uitgevoerd op initiatief van GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren, naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Het resultaat is schrikbarend. Slechts 13 van de 416 bedrijven blijken aan echt alle veiligheidseisen voldoen. GroenLinks wil daarom een inspectie-impuls voor de chemische industrie.

"Een bedroevend slechte score. De regering moet alles op alles zetten om de veiligheid bij chemiebedrijven te verbeteren. Jaarlijks controleren regionale milieudiensten op de veiligheid bij chemiebedrijven. Maar als je deze onderzoeksresultaten leest, kun je alleen maar concluderen dat die inspecties tekort schieten. Dit is het kabinet van de inspectievakantie, maar in de chemiesector hebben we juist een inspectie-impuls nodig, " aldus GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Daarnaast blijkt dat kleine gemeenten vaak te weinig kennis in huis hebben om toe te zien op de veiligheid bij chemiebedrijven. GroenLinks wil daarom precies weten waar in Nederland en wat er schort aan de expertise- en handhavingscapaciteit.

Van Tongeren: "Daar waar de gemeenten te klein zijn om zelf alles in huis te hebben, moeten we de vergunning-verlening en handhaving op regionaal of provinciaal niveau regelen. Bovendien moet de landelijke VROM-Inspectie strenger toezien op de handhaving door gemeenten, provincies en regionale milieudiensten. Daar waar die handhaving tekortschiet, moet de VROM-Inspectie ingrijpen. De staatssecretaris moet hier bovenop zitten."