GroenLinks


Laat EU-grondrechtenagentschap opslag passagiersgegevens onderzoeken

Op verzoek van GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini vraagt het Europees Parlement aan het Europees Grondrechtenagentschap om onderzoek te doen naar de voorstellen van de Europese Commissie om de passagiersgegevens van alle vluchten van en naar Europa te bewaren. De Europese Commissie volgt hiermee het voorbeeld van de Verenigde Staten die al langere tijd deze gegevens opslaan. Volgens Sargentini schenden de voorstellen het recht van de Europese burgers op privacy. Daarom moet het Europees Grondrechtenagentschap zich hierover uitspreken.

Privacy opzijgeschoven

Sargentini vindt dat de voorstellen van de Europese Commissie veel te ver gaan. "De rechten van de Europese burgers worden zomaar opzijgeschoven. Of deze maatregelen noodzakelijk en proportioneel zijn en of ze de privacy schenden, wordt niet getoetst."

PNR-gegevens

Volgens het voorstel van de Europese Commissie worden alle luchtvaartmaatschappijen verplicht om de zogenaamde PNR-gegegens (Passenger Name Record) van alle passagiers die de Europese Unie uitgaan of binnenkomen, door te geven aan de autoriteiten. Die gegevens kunnen dan vijf jaar bewaard en geanalyseerd worden.

Sargentini: "Ik zou werkelijk niet weten wat het nut kan zijn dat er een bestandje bewaard wordt waarin staat te lezen dat mevrouw Sargentini naar Zuid-Afrika is gevlogen en het vakje vegetarische maaltijd heeft aangekruist. Dit soort informatie leidt onherroepelijk tot selecteren van mogelijke verdachten op basis van hun kenmerken, met alle ongewenste gevolgen van dien."