Deelgemeente Charlois Rotterdam

Groen langs de Boergoensevliet

Onlangs kon u in de media lezen dat de deelgemeente van plan zou zijn 300 bomen langs de Boergoensevliet te kappen. Dat klopt echter niet.

Deze berichten waren deels gebaseerd op een rapport van Gemeentewerken uit 2009. De deelgemeente liet toen, vooruitlopend op het stedelijk singelplan, onderzoeken welke bomen aan de Boergoensevliet eventueel verplant zouden kunnen worden. Het Singelplan is echter niet meer actueel. Bij gebrek aan stedelijk budget is het project stil komen te liggen.

Verplantbaarheid

Uit het onderzoek uit 2009 blijkt dat een groot aantal bomen aan de Boergoensevliet niet verplant kan worden. De boomsoort leent zich daar eenvoudigweg niet voor. Een aantal andere boomsoorten zou, mits in goede conditie, eventueel wel verplant kunnen worden. Aan die conditie schort het echter bij veel bomen. Dit neemt niet weg dat deze bomen nog jaren mee kunnen als zij met rust worden gelaten. En dat is wat er nu gebeurt want het Singelplan staat niet op de agenda.

Uit het onderzoek bleek ook dat sommige kastanjebomen sporen van de bloederziekte vertonen. Deze bomen hebben dus een matige tot slechte kwaliteit. Aan deze ziekte is helaas weinig te doen. Zolang ook deze bomen met rust worden gelaten, kunnen ze nog een tijd mee.

Er is dus geen enkele sprake van het rooien van bomen aan de vliet. Wel houdt Charlois de bomen langs de Boergoensevliet goed in de gaten. Zieke of dode bomen die een gevaar opleveren worden vervangen.

Groen karakter

Nu het Singelplan zich feitelijk niet langer uitstrekt tot de Boergoensevliet, wil de deelgemeente graag samen met de bewonerswerkgroep Boergoensevliet en andere bewoners bespreken hoe de vliet zijn groene karakter kan behouden.