D66

woensdag 23 maart 2011

Geen zakelijke airmiles voor Europarlementariërs

Op initiatief van Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy mogen Europarlementariërs in het vervolg airmiles van zakelijke reizen niet meer privé gebruiken.

Deze voorgestelde bezuiniging op reiskosten zal het Europees Parlement jaarlijks miljoenen schelen.

Gratis tickets dankzij airmiles

Als een Europarlementslid nu zakelijk vliegt voor activiteiten van het Europees Parlement krijgt hij of zij airmilespunten. Van deze punten kan een Europarlementariër vervolgens voor privégebruik gratis tickets kopen. Gerbrandy: 'In het Deense en Finse parlement mogen parlementsleden al geen airmiles claimen op zakelijke reizen. Dat wil ik ook in het Europees Parlement. Van de zakelijke airmiles kunnen weer tickets worden gekocht, dat scheelt volgens onze berekeningen het Europees Parlement bijna 7 miljoen euro per jaar.' Het voorstel van D66 werd gister met een grote meerderheid aangenomen in de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement.

Bezuiniging van zeven miljoen

Het reisbudget van het Europees Parlement bedraagt in totaal 80 miljoen euro per jaar. "Parlementsleden beschikken door het vele zakelijke vliegen van en naar Brussel, Straatsburg en andere bestemmingen vaak over zogeheten 'elitepassen', waarmee zelfs het dubbele aantal punten wordt gespaard. De geschatte bezuiniging van zeven miljard euro is hierdoor waarschijnlijk nog aan de lage kant", aldus Gerbrandy.