Gemeente de Waard


Voorbelasting woningbouw Wijngaarden-West van start

In opdracht van de gemeente Graafstroom is aannemer De Groot & Schagen begonnen met het aanbrengen van een laag zand op het terrein in Wijngaarden, waarop in 2012 negen woningen gaan verrijzen. Het gaat om de eerste fase in de geplande uitbreiding aan de westkant van het dorp. De laag zand moet zes maanden blijven liggen om de veenbodem geschikt te maken voor het bouwen van de woningen.

Binnen het project Wijngaarden-West worden zeven starterswoningen in collectief particulier opdrachtgeverschap en twee vrije kavels ontwikkeld. Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)betekent dat een groep toekomstige bewoners samen een vereniging vormt, die een stuk grond koopt om er hun eigen woningen op te bouwen.

De gemeente Graafstroom is gestart met een CPO-proefproject in Wijngaarden en wil starters op de woningmarkt een kans geven. Hiermee stimuleert de gemeente het bouwen van een eigen woning en geeft ze inwoners meer keuzevrijheid bij het bouwen en inrichten van een eigen woning.

De toekomstige eigenaren van de cpo-woningen hebben zich verenigd in een kopersvereniging. Architect Bongers heeft van de vereniging de opdracht gekregen om de woningen te ontwerpen. De kopers willen graag een duurzame en energiezuinige woning. Ze hebben daarvoor een adviseur in de arm genomen, die hen zal adviseren over een zo duurzaam mogelijk ontwerp van hun woning.

Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan heeft vastgesteld, kan de omgevingsvergunning voor de woningen worden afgegeven.
Nog eind dit jaar wil de gemeente beginnen met het bouw- en woonrijp maken van het terrein. In 2012 kan daadwerkelijk worden begonnen met de bouw.

Wethouder Dirk Heijkoop constateert tevreden dat het moment waarop de geplande woningen in Wijngaarden daadwerkelijk gebouwd gaan worden, steeds dichterbij komt. De provincie heeft ons de ruimte gegeven om deze extra woningen te bouwen en hoe eerder we deze mogelijk kunnen benutten, hoe beter.'

Joost van der Plas, voorzitter van de kopersvereniging, is blij dat de gemeente is begonnen met de voorbelasting. `Heel mooi dat het project nog steeds volgens planning verloopt, het kan ons niet snel genoeg gaan. We kijken uit naar het moment dat we de eerste paal kunnen gaan slaan voor onze woningen.'