Veiligheidshuizen maken Nederland veiliger

Persbericht van BTVO - Bureau voor Toegepast

Veiligheidsonderzoek
Sinds medio 2005 kent Nederland veiligheidshuizen waarin lokale organisaties samenwerken aan het terugdringen van criminaliteit. Veiligheidshuizen richten zich op problemen zoals veelplegers, jeugdige delinquenten, huiselijk geweld en de nazorg van gedetineerden. Het ministerie van Justitie heeft een evaluatie laten uitvoeren naar het functioneren van deze veiligheidshuizen. De resultaten blijken positief.
Veiligheidshuizen slagen erin de leefomstandigheden van met name veelplegers te verbeteren en daardoor de recidive van deze groep zeer actieve criminelen terug te dringen. De samenwerking leidt er ook toe dat interventies, gericht op veelplegers,plegers van huiselijk geweld en dergelijke, beter op elkaar worden afgestemd. Steeds vaker is sprake van een integrale aanpak van dit soort problematiek. Tegelijkertijd maakt het onderzoek duidelijk dat de samenwerking tussen Justitie, gemeente en zorginstellingen bijzonder ingewikkeld is. Er moeten tal van praktische knelpunten opgelost worden. Dit lukt lang niet altijd.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een synthese van beschikbare studies naar veiligheidshuizen, uitgevoerd door onderzoeksbureau BTVO. Hiervoor werden circa zestig studies geanalyseerd die in de afgelopen jaren zijn verschenen. Uit deze analyse komt naar voren dat veiligheidshuizen positief scoren op vijf van de acht resultaatvelden die zijn benoemd. Het onderzoek toont tegelijkertijd aan dat de samenwerking in de praktijk vele knelpunten kent. De belangrijkste drie zijn: gebrekkige informatie-uitwisseling tussen organisaties, moederorganisaties die onvoldoende meewerken en een gebrekkige aansturing van het veiligheidshuis.

In de afgelopen jaren is al veel onderzoek gedaan naar veiligheidshuizen. Het overgrote deel van dit onderzoek heeft echter betrekking op het interne functioneren en niet op de maatschappelijke resultaten die worden geboekt. Er is dan ook nog veel onbekend over de maatschappelijke resultaten die worden geboekt.

Links:
http://www.btvo.nl



Razende Robot Reporter