Gemeente Almere

`Veiligheidsexpo' in Stadscentrum Almere

23-03-2011

jpg Het college van B en W van Almere stelt de gemeenteraad voor om met een eenmalige investeringsbijdrage van 1,5 miljoen euro de vestiging van `Veiligheidsexpo' zeker te stellen. Deze nieuwe publiekstrekker, die later een definitieve naam krijgt, kan begin 2013 de deuren openen in het Stadscentrum van Almere en verwacht jaarlijks 50.000 bezoekers. `Veiligheidsexpo' is het resultaat van een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum.

Ben Scholten, wethouder Economische Ontwikkeling, ziet veel voordelen van deze eenmalige investering van de gemeente: "Het wordt een publiekstrekker op het Schipperplein, waarmee we ook de culturele ontwikkeling van Almere stimuleren. Bovendien is het een economische impuls voor het Stadscentrum en brengt het ook meer levendigheid bij de haven naast het Architectuurcentrum Casa Casla. Dat is trouwens ook een leuke plek om een brandweer- of politieboot aan te meren."

`Veiligheidsexpo' is een moderne en laagdrempelige attractie, waar bezoekers geïnformeerd worden over het werk in de veiligheidszorg. `Veiligheidsexpo' laat zien wie verantwoordelijk is voor de veiligheid en de openbare orde en hoe dat in praktijk werkt. Hierin komt duidelijk naar voren dat zelfredzaamheid van burgers en maatschappelijke organisaties steeds belangrijker is. De omvangrijke collecties van de samen te voegen musea vormen bij het overdragen van die boodschap de basis.

Interactief en educatief programma

Demonstraties met brandweer- en politievoertuigen, blusmaterieel en communicatieapparatuur worden afgewisseld met spectaculaire multimediashows en interactieve programma`s. Voor scholen zijn er speciale educatieve modules ter voorbereiding op een bezoek aan `Veiligheidsexpo'.

Medewerkers van `Veiligheidsexpo' geven de bezoekers informatie over de tentoonstelling, de veiligheidsthema`s en over opleidings- en carrièremogelijkheden in de veiligheidszorg. In het auditorium zullen regelmatig lezingen, filmvoorstellingen en seminars worden georganiseerd. Een bezoek aan `Veiligheidsexpo' is niet alleen interessant, maar vooral ook plezierig voor jong en oud. In de tentoonstelling zijn tal van moderne technieken verwerkt en wordt het aanraken van voorwerpen `sterk aanbevolen'.

De initiatiefnemers zijn in goed overleg met Unibail-Rodamco over vestiging in het voormalige Dooworld-gebouw aan het Schipperplein. De keuze van de initiatiefnemers voor deze locatie biedt Almere de mogelijkheid om het Stadscentrum verder te verlevendigen. Het college ziet de komst van `Veiligheidsexpo' als een welkome uitbreiding van het vrijetijdsaanbod in Almere en als een waardevolle aanvulling op het culturele klimaat in de stad.

Naast de eenmalige bijdrage van de gemeente Almere, zijn de plannen verder volledig gebaseerd op financiële bijdragen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politiekorpsen en de brandweerkorpsen. Ben Scholten stelt dat dit een harde voorwaarde voor het college is: "Onze eis is dat de 'Veiligheidsexpo' duurzaam is, oftewel, dat de partners hier voor een langere periode in gaan investeren. Dus het is prettig dat de 'veiligheidsexpo' samen gaat werken met onder meer Unibail Rodamco, ondernemers, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Veiligheidsregio Flevoland." Het collegevoorstel ligt nu voor aan de raad voor besluitvorming.

`Veiligheidsexpo' is de voorlopige `werktitel. De definitieve naam van het centrum wordt later bepaald.

Bijlage(n)


* Veiligheidsexpo (pdf 284.8K)