Ministerie van Defensie

Commandant Tromp onderscheiden voor antipiraterij-missie

23 maart 2011, 17.05 uur

Kapitein-ter-zee Hans Lodder heeft vandaag de De Ruytermedaille ontvangen voor `dapper en doortastend' optreden als commandant van het fregat Hr. Ms. Tromp tijdens de antipiraterij-operatie Atalanta in de Golf van Aden en het Somalische bassin in 2010.

Kapitein-ter-zee Hans Lodder kreeg het ereteken voor zeevarenden uit handen van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen. Zij vertelde hem dat de De Ruytermedaille wordt uitgereikt aan hen die "dapper en doortastend te werk zijn gegaan" en zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse scheepvaart.

Onder het commando van Lodder werden 83 piraten door het luchtverdedigings- en commandofregat Tromp gelokaliseerd en ontwapend. Ook was de Tromp in april 2010 verantwoordelijk voor de bevrijding van het Duitse koopvaardijschip Taipan. Beelden van deze actie gingen de hele wereld over.

Boardingteam Hr. Ms. Tromp ontzet bemanning gekaapt schip. Bron: ministerie van Defensie
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 30 april 2010 | wmv | 04:38 | 11.1 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 30 april 2010 | mp4 | 04:38 | 17.1 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 30 april 2010 | 3gp | 04:38 | 2.6 MB
* Uitgeschreven tekst Zie het origineel

Het ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven van de bevrijdingsactie door Hr. Ms. Tromp van een Duits koopvaardijschip op tweede paasdag 2010. Op de video is te zien hoe het boardingteam, bestaande uit de Unit Interventie van het Korps Mariniers, door een Lynx-helikopter aan boord van het schip Taipan wordt gezet. De beelden zijn vastgelegd met de helmcamera van een van de leden van het boardingteam.

Strategisch leiderschap

Minister Melanie Schultz van Haegen spelt kapitein-ter-zee Hans Lodder de De Ruytermedaille op. Foto ministerie van Defensie

Minister Schultz van Haegen roemde Lodder nadrukkelijk: "Onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden heeft u blijk gegeven van groot strategisch leiderschap. Uw doortastende optreden heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de bescherming van kwetsbare schepen in de Somalische wateren. Ook tijdens de bevrijding van de opvarenden van het Duitse motorschip Taipan heeft u blijk gegeven van groot strategisch leiderschap."

Erkenning bemanning

Lodder toonde zich zeer verguld met het ereteken. "Fantastisch. Dit is een teken van erkenning voor de hele bemanning van Hr.Ms. Tromp." Ook noemde Lodder het een bevestiging van de historische link tussen de marine en de koopvaardij. "Net als toen, vervullen wij ook nu de rol van beschermer van de koopvaardij."

De Ruytermedaille

De Ruytermedaille werd op 23 maart 1907 bij Koninklijk Besluit ingesteld als `Eereteeken voor schippers, stuurlieden en verdere leden der bemanning van koopvaardij- en visschersschepen en andere personen, die zich door verdienstelijke daden voor de Nederlandsche scheepvaart hebben onderscheiden'. De medaille is sindsdien aan 202 personen uitgereikt, waaronder 10 actief dienende personeelsleden van de Koninklijke Marine.