GroenLinks

GroenLinks stemt in met verdragswijziging, maar eist open discussie

Woensdag 23 maart 2011, 17:39u - Bas Eickhout

BRUSSEL, 23 maart - GroenLinks heeft ingestemd met het positieve advies voor de verdragswijziging om een permanent reddingsfonds voor eurolanden mogelijk te maken, maar is ontevreden over de manier waarop het debat over de toekomst van de Europese economie en de euro zonder de democratische instituties plaatsvindt. Het EU-verdrag moet hiervoor een noodzakelijke kleine wijziging ondergaan. GroenLinks tekent aan dat meer democratische controle nodig is op de uitwerking van het permanente reddingsfonds.

Vanwege de dringende economische omstandigheden, hebben de Europese regeringsleiders ervoor gekozen om het EU-verdrag via een vereenvoudigde procedure te wijzigen zonder een open democratisch debat. Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout. "Het Europees Parlement staat formeel buitenspel, maar heeft vandaag duidelijk gemaakt dat verdere discussie over de toekomst van Europese economische samenwerking niet zonder de Europese en nationale instituties met democratische legitimiteit kan plaatsvinden. Zo mag de uitwerking van de voorwaarden waaronder landen gebruik kunnen maken van het reddingsfonds bijvoorbeeld geen onderonsje tussen regeringsleiders worden."

Eickhout benadrukt dat deze verdragswijziging slechts één onderdeel is van een groter pakket aan maatregelen voor de stabiliteit van de euro. Eickhout: "Andere voorstellen over verdere economische samenwerking zullen alleen slagen als ze de steun hebben van de Europese bevolking en als ze binnen het raamwerk van de Europese Unie worden geplaatst, met een sterke rol voor de Europese Commissie en parlementen. Wij snappen de urgentie die gemoeid is met de voorliggende wijziging, maar deze werkwijze mag geen precedent scheppen voor verdere besluitvorming."