Ingezonden persbericht


Aftrap technologiefonds in NEMO_Susanne Reuling_kl.jpg

Amsterdam/Arnhem, 23 maart 2011

Automatische paardenstaartenmaker voor kinderen met een handicap? Nieuwe hulpmiddelen moeten jonge mensen met een handicap zelfstandiger maken

Schoenen die zelf lopen, een reuzentoetsenbord en een automatische paardenstaartenmaker - kinderen met en zonder handicap bedachten samen alvast een paar technische snufjes die het leven met een handicap een stuk gemakkelijker maken. Ze deden dat in NEMO onder leiding van Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld ter gelegenheid van de start van een nieuw Technologiefonds. Dit fonds gaat technologische hulpmiddelen ontwikkelen voor jonge mensen met een handicap. Een van de jongeren, Robert van Ginkel, demonstreerde zo'n hulpmiddel: de robotarm waarmee hij ondanks zijn handicap toch zelfstandig kan leven.

Bijzondere hulpmiddelen
Als je je eigen arm niet meer kunt gebruiken, kun je met een robotarm toch zelf eten. Met een spannend spel van Wii kun je je motoriek trainen. En met een beeldtelefoon met pictogrammen kun je, ook als je een verstandelijke handicap hebt, makkelijk communiceren met je vrienden en familie. Zo kunnen veel mensen met een handicap dankzij technologische hulpmiddelen toch gewoon leven. Maar van die hulpmiddelen zijn er nog veel te weinig. En daar gaan Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK iets aan doen. Zij slaan de handen ineen om méér technologische hulpmiddelen te ontwikkelen voor kinderen en jongeren met een handicap.

Feestje
Dat is reden voor een feestje, dat is gevierd met kinderen met én zonder handicap en als gastheer Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld. En wat is een betere plek om dat te vieren dan NEMO, het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie? Daar demonstreerde Robert van Ginkel (25) de robotarm op zijn rolstoel. Robert heeft de ziekte van duchenne en is afhankelijk van zuurstof. Hij heeft weinig kracht meer in zijn spieren. Dankzij zijn robotarm kan hij toch zelfstandig leven. Maar hoe gaat dat dan, op je hoofd krabben met zo'n arm? En een glas water drinken?

En kun je ook schrijven met een robotarm? Dat is niet zo eenvoudig, ondervonden de bestuursleden van Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK toen zij met de robotarm hun handtekening wilden zetten onder de samenwerkingsovereenkomst. Daarna ging Tako in gesprek met de aanwezige kinderen. Samen bedachten ze alvast een paar goede ideeën waarmee het Technologiefonds aan de slag kan gaan. Tot slot konden de kinderen zelf aan de slag met een speciaal Wii-spel voor kinderen met motorische problemen.

Technologiefonds
De samenwerkingspartners Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK zetten zich ieder op hun eigen manier in voor mensen met een handicap. Jaarlijks zullen zij samen 1 miljoen euro beschikbaar stellen voor het Technologiefonds. Een flink bedrag, waarmee hulpmiddelen worden ontwikkeld die mensen met een handicap helpen om volwaardig te leven. Die ontwikkeling wordt voor het fonds uitgevoerd door het Technology Trial Centre (TTC), dat veel expertise heeft op dit gebied.


---

Noot voor de redactie (