Nieuws

Debat donorregistratie

woensdag 23 maart 2011

Gisteren hebben de Hartstichting en de Nierstichting een brief geschreven aan mevrouw Van Miltenburg, woordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer. Vandaag vindt het laatste debat plaats over actieve donorregistratie (ADR), waarvan de 2 stichtingen voorstander zijn.

Geachte mevrouw van Miltenburg,

Wat opvalt in het debat over orgaandonatie, is de vaak zeer ideologische benadering van het onderwerp door de verschillende politieke partijen. Waarbij men binnen een politieke stroming tot een zeer tegengesteld standpunt kan komen. Het speelveld loopt van een vergaande wens tot behoud van autonomie en zelfbeschikkingsrecht tot een vergaande wens tot het organiseren van solidariteit.

Probleem groter dan we denken
Namens de Hartstichting en de Nierstichting doen wij een beroep op u de discussie pragmatisch en oplossingsgericht te benaderen. Wij hebben in Nederland een ernstig tekort aan donororganen en dus lange wachtlijsten.

Als je op de wachtlijst staat, is niet gezegd dat je op tijd in aanmerking komt voor een transplantatie. Er verdwijnen voortijdig mensen van de wachtlijsten, omdat ze inmiddels een te slechte conditie hebben gekregen. Anderen komen niet eens op de wachtlijst. Zij vormen de verborgen wachtlijsten die bestaan naast de officiële wachtlijsten. Het probleem is dus nog groter dan we denken!

Wij geloven niet dat Nederlanders minder aardige mensen zijn dan Belgen, Spanjaarden of Oostenrijkers. Laatstgenoemden hebben, zoals u bekend is, een ander donorregistratiesysteem dan wij, namelijk een 'bezwaarsysteem'.

In deze landen beschikt men over meer donororganen dan wij, zodat meer transplantaties verricht kunnen worden en de wachtlijsten korter zijn. Ook wij Nederlanders willen graag 'helpen'. Wij geven royaal aan goede doelen. Ook ten opzichte van orgaandonatie staan Nederlanders positief: meer dan 70% van de bevolking zegt in principe bereid te zijn een orgaan af te staan.

Registreren komt er niet van
Men wil het wel, maar van registratie komt het vervolgens vaak niet. Dat kan om zo veel redenen zijn. Rondvraag binnen onze eigen organisaties was inzichtgevend: het blijkt een vraag die men gemakshalve voor zich uit schuift, omdat er geen directe noodzaak is om de stap te zetten. Maar eigenlijk zouden de meesten het best willen doen.

ADR behulpzaam instrument
Dan zou het ADR-systeem wel eens een zeer behulpzaam instrument kunnen zijn. Het geeft mensen een duwtje in de rug om kenbaar te maken hoe zij over hun organen willen beschikken na hun dood. Want geen keuze maken, leidt bij het ADR-systeem tot feitelijke registratie als orgaandonor.

Mensen die dat een onprettige gedachte vinden, krijgen alle gelegenheid de registratie om te zetten wanneer ze per brief met hun (voorlopig) donorschap geconfronteerd worden. Zij kunnen dan alsnog nee zeggen of aangeven dat ze de keuze overlaten aan de nabestaanden.

Wat een enorme winst ten opzichte van het huidige systeem! Daarin weet je het zelden: men heeft meestal 'niets' laten weten. Een onmogelijke beslissing dus voor de nabestaande(n). Het is juist de onbekendheid met de wens van de potentiële donor die de beslissing enorm bemoeilijkt.

En dat is ook waarom de artsen in de ziekenhuizen erg geholpen zouden zijn met het ADR-systeem. Het zou hun gesprek met de nabestaanden zoveel acceptabeler maken: de wens van de donor vormt dan de leidraad voor het gesprek.

Risico 'nee' aanvaardbaar
Veel politici gebruiken als argument tegen het ADR dat je mensen 'kwijtraakt', dat mensen nee zullen zeggen als ze de keuze moeten maken. Dat is mogelijk. Als Hartstichting en Nierstichting vinden we dat risico aanvaardbaar.

Het probleem is niet dat mensen een duidelijke keuze maken, het probleem is de onbekendheid met de wens als het moment daar is. Je weet dan niet of iemand wel of geen donor had willen zijn. En ook niet of hij bewust de keuze bij de nabestaande(n) had willen laten.

Zelfbeschikkingsrecht
Minister Schippers wijst het ADR-systeem af, omdat de bewijsvoering haar niet hard genoeg is om een systeemwijziging te rechtvaardigen dat volgens haar het zelfbeschikkingrecht aantast.

Wij zijn ons ervan bewust dat de betere resultaten in België, Oostenrijk en Spanje niet 1 op 1 tot het andere registratiesysteem herleid mogen worden. Maar dat er een relatie is, daarvan zijn we overtuigd. Om deze en bovengenoemde redenen pleiten wij voor invoering van het ADR-systeem. Voor de mensen op de wachtlijsten en voor hen die er voortijdig afvallen of er niet eens opkomen.

De maatregelen van de laatste decennia (de problemen zijn niet van de laatste 2 jaar) hebben eenvoudigweg te weinig opgeleverd. Die maatregelen liepen van publiekscampagnes tot voorlichting tot organisatieverbeteringen in de ziekenhuizen -

Oplossingsgericht debat
Invoering van het ADR-systeem is voor ons geen doel op zich, maar een middel om potentiële donoren niet verloren te laten gaan. Dat zijn er nu ruim 250 per jaar. Wij staan open voor alle echte oplossingen en hopen dan ook van harte dat het een oplossingsgericht debat wordt op 24 maart, dat zal leiden tot vermindering van het tekort aan donororganen in ons land.

Met vriendelijke groeten,

Hans Stam, Directeur Nederlandse Hartstichting
Tom Oostrom, Directeur Nierstichting Nederland