Ingezonden persbericht


23 maart 2011


WK Baan: Nog geen Oranje succes, maar wel veel sfeer

De medaillejacht van de Nederlandse baanselectie heeft op de eerste dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen nog niet tot grote successen geleid, maar de publieke belangstelling voor het topevenement is meer dan bemoedigend te noemen. Bijna drieduizend mensen zaten er in de avonduren op de tribunes van het Omnisport complex in Apeldoorn. Zij zagen een ijzersterke vertegenwoordigster van Wit-Rusland, Olga Panarina, de eerste wereldtitel van dit WK in de wacht slepen op de 500 meter tijdrit. De sterke Oost-Europese renster was tweehonderdsten van een seconde sneller dan de Francaise Sandie Clair. Brons ging naar de Duitse Miriam Welte. Voor Willy Kanis, woonachtig in Apeldoorn, werd het een in twee opzichten pijnlijke race. Haar vierde plaats kostte niet alleen zweet, maar ook tranen van de pijn (vanwege een rugblessure). Bovendien betekende het alweer de derde keer dat ze op dit nummer net naast een medaille greep. Dat overkwam ook Marianne Vos. De Brabantse wereldkampioene veldrijden - en een van de favorieten voor goud in de puntenkoers - moest genoegen nemen met de zevende plaats. Ook hier was een Wit-Russische de nummer 1.

De meest verrassende winnaar heette Ho Ting Kwok uit Hong Kong. De Aziaat troefde alle grote namen op indrukwekkende wijze af op het onderdeel scratch. Na de zege van Kam Po Wong is dit de tweede regenboogtrui in de geschiedenis die naar Hong Kong gaat. Nederlander Wim Stroetinga kon in de finale het tempo niet meer volgen en haakte af.

Frankrijk, een grootmacht op de teamsprint, toonde zich nog maar eens de sterkste natie in deze discipline. De 'haantjes' klopten in de finale de Duitse formatie tamelijk eenvoudig. En op de teamachtervolging prolongeerde Australië zijn wereldtitel. Rusland moest er in de eindstrijd aan geloven. "Een boeiende eerste dag van deze wereldkampioenschappen", zo becommentarieert evenementdirecteur Martin de Kok de gang van zaken. "De wedstrijden waren spannend en kenden soms een verrassende uitkomst, en volgens mij hebben de toeschouwers genoten." Wat betreft de kaartverkoop toont De Kok zich eveneens optimistisch. Werd er in eerste instantie gerekend op zo'n 12.000 betalende kijkers, die schatting is intussen voorzichtig naar boven bijgesteld. Met name op vrijdag en zaterdag is het Omnisport complex bijna uitverkocht. Voor beide dagen zijn er nog vierhonderd tickets beschikbaar. "Het zou erg leuk zijn, mochten we de komende dagen het bordje 'uitverkocht' op de deur hangen. Dat betekent dat het binnen nóg gezelliger is", aldus De Kok.




Ingezonden persbericht